-----------------------------------
Skyliner
08 Aug 2017 20:35


-----------------------------------
Astazi am reusit sa vad prin proiectie prime focus noua pata solara aparuta cu simpletul simetric de 28/1250mm, era ca un punct negru. :wink:
Completare:

No am reusit ceva azi nici prin campul meu nu mi-a tresarit vreodata d.p.d. optic ca aceasta observatie era plauzibila din moment ce pata solara respectiva nu e asa de mare, si totusi s-a aratat  prin obiectivul de 28mm prime focus.

Apoi am luat obiectivul de 2200mm si vizibilitatea ei era mai accetuata la fel si prin lentila de 1930mm diam 20 util la fel vizibila dar discul Soarelui foarte putin scade dinluminozitate.

La obiectivul de 28mm este mult mai portabi si calitativa imaginea Soarelui decat prin meniscuri brute nu slefuite dar diferentele is micute.
Totusi e bine ca sa observi Soarele la apus unde diametrul sau este mai mare iar pe ecran nu atat de luminos de iti sar ochi din cap cand privesti.
Mor asa de fain am vazut azi Soarele prin proiectie la apus prin simpletul de 28mm nu prea mi-a placut prin simpletele mai lungi. Dar prin obiectivul de 20mm focala 1930 era fain. Asta atesta ca pete de dimensiunea aceasta pot fi zarite prin simpletul cu focala de 1250mm aproape 1300mm.
Luminozitatea Soarelui e mai scazuta la apus si daca folosesti focale foarte lungi o mai intuneca.
Dar vezi pata Solara chiar si la diametrul acesta.
Incredibil ! :  :shock: 

Domnule Mircea chiar va rog daca aveti un obiectiv simplet landemana sa testati cele spuse de mine  :wink: chiar si de diferite focale.