-----------------------------------
tudor
09 Aug 2017 08:56


-----------------------------------
Pentru planete in general sunt mai bune instrumentele cu focala mai lunga. Deci prima varianta care imi vine in minte, ca sa te si incadrezi in pret, ar fi o luneta de 90mm diametrul. Dar si cu un newton 130mm diametrul te poti incadra in preturile si conditiile propuse de tine. Newtonul daca are raportul focal mai mic, oglinda lui trebuie sa fie parabolica. Cum vrei tu sa fie noi din magazin, cu montura si accesoriile incluse, cam astea ar fi in mare variantele ca sa te incadrezi in 1000 de ron. Dar cu banii astia ti s-a mai spus ca poti lua ceva foarte bun SH (dar am inteles ca vrei in rate).
Mai bine pastreaza banii, incearca sa iesi la observatii cu altcineva ca sa vezi despre ce e vorba. Cand fac eu observatii din oras (Bucuresti) poti veni (daca vrei vorbim pe pm). In paralel, ca sa ai si tu un instrument, as cumpara ceva SH ieftin, cum a fost newtonul 130 pe care l-ai amintit, care sa fie in jur de maxim 400RON cu tot cu accesorizare minima, ca sa te poti familiariza un pic cu "ritualul"; S-ar putea ca la cerul bun de la tine la tara chiar si un instrument mic sa te impresioneze. 
Si nu in ultimul rand poate ar trebui sa iti iei un binoclu bun; Daca vei ramane si in viitor pasionat de astronomie, un binoclu este ca oxigenul, deci o sa-ti trebuiasca; Binoclul sa fie usor de manevrat din mana, unul de 10X50mm ar fi ideal; Cele mai mari (de ex 15X70, 20X80), ca sa fie bune sunt mai scumpe si se pot folosi doar cu trepied deci nu te sfatuiesc sa le cumperi.