-----------------------------------
tudor
09 Aug 2017 17:47

Nikon Sport Lite 10X25
-----------------------------------
Este primul meu binoclu si il folosesc de vreo 8-9 ani, si cu toate astea e ca nou. L-am folosit la plimbari in natura si in special la pasari. Este un binoclu foarte compact, cu sticla BK4 si cu un antireflex foarte bun. Acest lucru face ca imaginea sa fie foarte clara si sa prezinte si un contrast ridicat. Stratul antireflex este verde/movuliu pe oculare, iar verde pe obiective .  Aberatiile cromatice sunt prezente foarte pe margine doar cand ai lumina puternica din lateral- fata .  Are o distanta de privire la oculare de 13mm. Daca pliezi aparatorile de cauciuc,  la limita se poate folosi si cu ochelarii lipiti de oculare. Un punct slab este campul vizual mic, de doar  5 grade. Claritatea scade catre margini, dar nu suparator, senzatia generala cand te uiti prin el fiind una placuta. Focusul se stabileste usor si cu precizie. In specificatiile binoclului distanta minima de focalizare este de 3m, dar eu am facut clarul de la o distanta si mai mica, de doar 2,5m. Este un avantaj mare in natura acest lucru. Poti vedea insecte, pasari sau flori situate aproape de tine. Constructia este una foarte rigida avand un cauciuc ergonomic ce il protejeaza la stropi sau mici lovituri. Dar din pacate nu este izolat la apa in partea din fata, pentru ca lentilele frontale exterioare culiseaza . Este mai mic decat o palma cantarind 270g, dar se tine in mana foarte comod. 

Bineinteles ca acest binoclu nu este pentru astronomie, dar nu m-am putut abtine sa nu-l incerc. Tintele au fost Arcturus, Alcor si Mizar si alte stele care nu le stiu numele. Surpriza  a fost ca la stele s-a descurcat comparabil cu  Eschembach 8x30 BK7 porro. Am comparat binoclurile din mana. Datorita cred transmisiei foarte bune, data de calitatea prismelor  BK4  si antireflexului multi strat de calitate, luminozitatea este similara cu a 8x30-ului. Magnificatia mai mare  facea fundalul cerului putin mai inchis decat la Eschembach, insa toate stelele care erau la limita vizibilitatii cu vedere periferica  cu binoclul de 30mm, le-am vazut si cu micutul de 25mm. Stelele erau punctiforme pana aproape de margine avand culori naturale. Sunt curios cum se compara cu un Trinovid 10x25. 

Insa acest binoclu este conceput pentru drumetii, excursii sau situatii cand nu vrei sa ai multe lucruri grele cu tine. S-au pur si simplu sa-l ai in torpedoul masinii pentru situatii neprevazute. Incape intr-un buzunar, dar fara sa faca compromisuri mari cand vine vorba de calitatea opticii: Culorile  au o  tenta vie (sunt mai saturate ca la Eschembach), iar  texturile sunt pline de detalii. 
 Exista si varianta  mai "echilibrata" 8x25, dar personal cred ca magnificatia de 10x are mai multe aplicatii. 
In concluzie, pot spune ca  Nikon Sport Lite 10X25 are o optica  destul de "mare"  pentru cat e de mic :)