-----------------------------------
Skyliner
11 Aug 2017 08:35

Observatii Refractor 70/700 + Review
-----------------------------------
Buna dragi colegi astronomici, ieri mi-am achizitionat un nou instrument, o luneta SW 70/700 pentru duble si Dso, instrumentul are un camp bun pentru aventura stelara dar si optica de calitate  :lol: 
Review

Instrumentul a ajuns in siguranta impreuna cu mai multe surprize, cateva postere cu Universul, cartea Efemeride Astronomice 2017, reviste cu prezentarea instrumentelor optice Skywatcher, manualul telescopului, oculare, oglinda diagonala, cautator.


Optica
 Buna, conform testului stelar este ok, folosind ocularul de 6mm ( 116x) apare cromatismul dar nu foarte suparator tipic unui telescop acromat f10
Lentilele is acoperite cu antireflex fully coated care este o normalitate pentru genul acesta de instrumente, lentilele is curate fara urme de praf intre ele si in interiorul tubului.
Lentilele is pozitionate bine conform schemei acromatice.

Montura
 A venit cu un az2 care o porcarie asa ca am montat luneta pe un eq1 si e stabila.:wink: 

Colimarea
 Slaba, cand m-am uitat cu colimatorul de jale, asa ca omul inginer optical a lucrat cu greu la colimarea perfecta, ajustarile s-au facut din obiectiv si focuser ( focuser in special) pana ce am ajuns sa am margini concentrice si simetrice cu obiectivul centrat atat in diagonala cat si in sistem.
Cu greu am ajuns la perfectiune buna sa zic si rezultatele fiind ok.
Asa ca nu demontati focuserul pentru ca e posibil sa decolimati instrumentul.
Ultimele retusuri s-au facut pe stea cu oc de 4mm pana ce am ajuns sa am stele rotunde cu inele rotunde ( simetrice)  pana ce discul airy era rotund. 
Ajustarile le-am facut in mare parte din focuser de la cele 3 suruburi si cele 2 suruburi imbus de reglaj al tubului portocular argintiu care culiseaza inainte si inapoi.
Alta varianta e colimarea cu laser, am taiat un carton cu o gaura central precisa si am pus-o la obiectiv, raza trebuie sa treaca prin gaura colimatorului.
O alta varianta e colimarea cu oglinda plana situata in fata obiectivului cu laser, raza trebuie sa se intoarca in gaura colimatorului.
Dupa cateva inspectii obiectivul e montat corespunzator, dar focuserul nu a fost si astfel era dereglat, am verificat si colimarea diagonalei tot cu laser si oglinda plana.
Ajustarile fine se fac pe stele.
Am lucrat toata dupamasa la colimarea aia, nu exista certitudine ca instrumentuele sa vina colimate din fabrica, si eu dau mare atentie colimarii daca vrei sa vezi ceva.
Anterior colimarii imaginea era  proasta. Mai mult nu se poate e ok cum a iesit, la lunete nu prea ai marja de ajustare majora, te chinui pana iese bine.
La urma se poate lipi focuserul pe margine cu silicon sa tina bine.
Se poate spune ca Chinezi astia is niste porci care fuseresc de numa, asa ca nu e nico o garantie ca nimeresti ceva bun totul e un loz in plic.

Observatii
Am observat Saturn cu diviziunea Cassini ocular 4mm nu am observat cromatism la Saturn, 
Epsilon Lyrae separata la 4mm stele rotunde frumose clare.

Luneta va fi folosita si la dso planete si in special duble.
Topicul va continua cu observatii. :wink: