-----------------------------------
Skyliner
11 Aug 2017 10:54


-----------------------------------
Astea nu le gasesti scrise in nici un manual, le descoperi treptat, asa am reusit sa gasesc metoda potrivita  care iti permite sa colimezi un astfel de telescop.
La lunetele mai mari de la 120mm in sus au suruburi de colimare push pull la obiectiv si colimarea se face la fel cum am descris, dar se poate face si din focuser ( adica ai 2 locuri unde ajustezi).
Din cate am vazut la lunetele mici obiectivul e prins si nu prea poti face nimic daca e montat inclinat, poate executarea altor gauri pentru o montare corecta ( sau construiesti un sistem de colimare pus pull).
Dar focuserul se poate ajusta, asta am vazut ca se poate face sigur, sa sti ca nu mai ai treaba cu colimarea odata facut la lunete, in special la astea mici precizia in colimare nu prea e mare si focuserul e umpic naspa, si trebuie strans de jos ( de la cremaliera) sa nu joace in lateral, sus si jos aici e spilul, si la astea din metal la fel, frecarea focuserului trebuie reglata inainte de colimare apoi faci colimarea ca nu cumva sa se deregleze in timp ce faci colimarea lunetei si vei fi nevoit sa reglezi din focuser la urma.
Deasupra focuserului sunt 2 gauri in care is 2 suruburi cu cap imbus care apasa pe o bucata de teflon care efectiv reglezi cat de fin sa gliseze tubul cand focusezi, si de acolo poti face micro ajustari.
Acestea is vizibile la lunete scurte de exemplu 70/500, 100/500 la astea lungi diferinte nu prea vei vedea in mari schimbari.
Am strans tare suruburile laterale incat sa sarit umpic vopseaua de pe tub la unu din surubel. :lol:  :lol:
Chestia e sa nu faci multe surubareli si ajustari ca se poate strica filetul, strangi cat poate tine, apoi se poate lipi focuserul, Faci odata colimarea buna nu de mai multe ori si gata, asta e pentru toata lumea care au astfel de lunete sa stie ce sa faca.
La mine e un spatiu mai mic de un milimetru intre tub si corpul focuserului in care poti pune ceva silicon sau inainte de colimare.  
Nu stiu la diferente de temperatura cum se va comporta, fiind din plastic focuserul.