-----------------------------------
zoth
15 Aug 2017 19:20


-----------------------------------
Mircea, se pare ca nu am explicat eu suficient de clar de la inceput in ce consta aceasta idee. Revin asadar cu amanunte: Nu este vorba despre un menisc mic situat intre obiectiv si planul focal, varianta asta am aplicat-o la acromatul care acum este la Tavi si a servit la corectarea sfericitatii obiectivului.
Ideea actuala se refera la un menisc Maksutov exact de marimea obiectivului lunetei si care este plasat in fata acestuia la foarte mica distanta (aprox 1mm). Pentru a nu mai exista dubii pun mai jos o imagine cu aranjamentul optic: prima lentila este meniscul Maksutov iar urmatoarele doua formeaza obiectivul propriuzis al lunetei.
Dupa cum spuneam anterior vreau sa fac aceasta incercare din curiozitate, sa vad daca ochiul percepe imbunatatirea raspunsului cromatic in concordanta cu ce spune graficul.
Nu am sa fac aceasta incercare nici pe luneta TS80SED si nici pe Equinox100 pentru ca ochiul nu vede semnatura cromatica la nici una din ele. Subiectul de test va fi luneta semiapo 110ED. La aceasta luneta ochiul vede o usoara semnatura cromatica.
Nu vreau sa casapesc luneta pentru ca imi place foarte mult si drept urmare m-am gandit la o metoda non invaziva: obiectivul original va ramane in celula lui neatins iar in fata am sa vin cu o celula speciala in care este montat meniscul Maksutov. Prin conjugarea celor doua celule ajung la formula optica din imaginea de mai jos.
Dupa cum se vede din desen, focala rezultanta va fi cu aprox 10mm mai mica decat cea nativa a lunetei (nu vad sa fie o tragedie) iar BWD scade cu doar 4mm din cauza migrarii centrului optic al ansamblului mai in fata, deci aproape insesizabil pe focuser.