-----------------------------------
zoth
20 Iul 2007 20:55


-----------------------------------
Valentin, trebuie sa fii putin mai atent la detalii astfel incat sa se poata intelege ce problema ai cu binoclul.
...cand ma uit la Jupiter si maresc... 
aici cred ca te referi la focalizare, altfel binoclul are magnificatie fixa si nu vad cum poti mari.
...se vede o forma neregulata ... si nu un rotund cum trebuie, sunt constient ca observ din oras si ca lumina artificiala dauneaza dar totusi nu cred ca trebuie sa se vada asa...
forma neregulata se datoreaza in special turbulentei atmosferice si/sau instrumentale si nu poluarii luminoase. la 10x totusi nu cred ca e cazul.
aceasta forma neregulata mai poate fi datorata si unui aliniament defectuos al elementelor optice la binoclul tau.
Fa testul indicat de Skywatcher pe fiecare canal in parte si ca sa nu stai mult cu cate un ochi inchis, foloseste un capac de obiectiv pe care il vei muta alternativ de la un obiectiv la altul.
Cu testul stelar la mijlocul campului vei putea verifica cat de bine este corectata aberatia de sfericitate dar vei putea detecta si eventualul astigmatism rotational care indica o aliniere defectuasa a opticii.
(mai consulta topicul despre aberatii optice)
 Deci cand defocalizez intr-un sens imi apar reflexii cand defocalizez in celalalt se vede ok.
Aici nu inteleg ce inseamna ok si nici ce inseamna reflexii, poti fi mai explicit?