-----------------------------------
iulian90
05 Sep 2017 20:03


-----------------------------------
Zilele acestea, m-am ocupat de obiectivul lunetei Bresser de 60mm f=800mm. 
Mi-a venit ideea sa umplu cu lichid spatiul dintre lentilele dubletului lunetei. 
Am lipit si etansat inelul distantier dintre cele doua lentile ale obiectivului cu adeziv poliadez (adera bine de sticla lentilelor) de lentila divergenta (cea din spate) apoi am lipit si lentila frontala convergenta de restul,apoi am etansat bine marginea laterala a dubletului cu adeziv. 
Inainte de a toate am facut un mic sant in inelul despartitor prin care sa introduc lichidul in spatiul dintre lentile cu o seringa cu ac la sfarsitul lucrarii.
Ca lichid am folosit ce-am avut mai la indemana; ulei de floarea-soarelui :lol: care este destul de transparent,aproape ca apa. Apa nu este prea indicata deoarece,pe langa faptul ca iarna la frig ingheata, are si un indice de refractie cam mic; numai 1,331. Cel mai bun ar fi fost balsamul de Canada care este mai vascos si are un indice de refractie mai mare, de 1,527 ,dar nu am idee de unde se poate procura si nici cat costa.
La testul diurn pe obiecte indepartate,utilizand ocularul de 9mm, desi nu ma asteptam la cine stie ce schimbare, am ramas surprins de contrastul mare al imaginii :shock:  :D ,de conturul foarte clar al obiectelor intunecate din departari ,pe fondul luminos al cerului din timpul zilei si asta la apertura intreaga de  60mm, fara sa mai trebuiasca sa pun diafragma cu deschiderea de 45mm in fata obiectivului,cum era inainte de aceasta modificare la obiectiv.
Apoi am facut si testul pe stea artificiala,cu ocularul de 9mm,luneta fiind plasata la 26m de steaua artificiala si am facut si poze la figurile de difractie ,atat in intrafocal cat si in extrafocal.
Din cate am vazut la testul pe stea si din cate stiu eu ca novice in domeniul opticii, este ca subcorectia la aberatia de sfericitate nu s-a anulat in totalitate,dar s-a diminuat totusi,in extrafocal ,la figura de difractie incepe sa se zareasca inelele de difractie,ceea ce inainte aproape ca nu se observau deloc. Cromatismul a ramas cam la fel ,dar nu deranjeaza deloc,principala problema a acestei lunete era aberatia de sfericitate.
Deci cu aceasta metoda de a introduce lichid spatiul dintre cele doua lentile ale obiectivului,am reusit sa aduc luneta de 60mm cel putin pe linia de plutire , fara cheltuieli mari si fara prea mari batai de cap. 
Din ce am vazut la testul pe stea ,dar mai ales la testul diurn pe obiecte indepartate,luneta se comporta mai bine decat inainte si sunt multumit acum de ea. :) Voi incepe sa folosesc mai des luneta de 60mm,mai ales la sesiuni de scurta durata,in timpul iernii mai ales,in acele zile mai proaste,cand nu se merita sa scot telescopul de 114mm.
Azi e innorat ,dar cum se insenineaza ,abia astept sa testez luneta de 60mm la stele simple apoi si la stele duble si la planeta Saturn,sa vad cum se comporta. :)