-----------------------------------
Skyliner
09 Sep 2017 18:20


-----------------------------------
Ieri am bagat niste observatii solare incerdibile cu simpletul de 28mm, inainte de apus am folosit in plus lentila barlow de 2x care am utilizat-o drept ocular de proiectie.
Rezultatele is minunate dar nu le pot afisa pentu ca mainile erau ocupate trebuia sa tin in mana lentila barlow iar cu cealata era mai dificil sa focusez pe manual camera.
Detalii cat duce trenul, foarte frumos am pus lentila aproape d eplanul focal, problema e ca orice particula de praf oricat de mica apare in imaginea proiectata, la fel si la oculare, dat fiind faptulc a luminozitatea la un obiectiv de 28mm nu e foarte mare, si din acest motiv trebuie folosite oculare cu focala lunga.
Este mai usor sa gaesti planul focal si sa aliniezi un ocular  cu obiectivul te ajuta mult Soarele.
Dar din nefericire e dificil de pus pe surpor si alniniat amandoua  :cry:  asa ca ocular trebuie tinut cu mana.
Aceasta noua lentila opticala de 28mm e buna rau, dar in esenta lucreaza bine la prime focus, iar aici e tare de tot, am observat chiar si fragmentele din AR 12673 fara ocular, iar cu ocular arata mult mai bine dar dificil de fotografiat, prefer prime focus, pentru ca la luminozitatea asta trebuie sa cureti ocularele regulat cea ce nu-i bine.

Momentul principal a fost apusul atat de fain se vedea la prime focus, iar cu lentila barlow care furniza o putere mai mica de marire decat un oc de 25mm nu am masurat focala, era cam intunecoasa imaginea astfel iesind la iveala particulele de praf de pe lentila.
Cel mai frumos a fost la prime focus, soarele e mic dar foarte clar si cu petele solare vizibile chiar si zona de penumbra.

La apus am facut pe mine  :lol:  atat de fain era pacat ca nu vad rasaritul din cauza unui deal doar apusul, oricum ma pot duce in turn la biserica si sa fac proiectii acolo unde ai tot cerul vizibil si vezi rasaritul. Astfel acolo va fi amplasat un telescop pentru observatii, desigur e cald tare si se creaza turbulenta mare cum se incing peretii de la Soare nu e prea indicat pentru observatii nocturne dar pentru Soare e ok, prime focus si fara focala mare ca podul e mic, luneta de 50mm ar fi ideala acolo. :wink: