-----------------------------------
Skyliner
09 Sep 2017 18:48


-----------------------------------
Un obiectiv simplet de marca menisc 40mm foclala 2000 a fost testat azi pentru abilitatiile sale la maximum in cea ce priveste cantitatea de praf care se poate depozita in asa fel incat sa iti strice imaginea.
Pe scurt pana la ce cantitate de praf infulenteaza imag prime focus, am pus pamant peste obiectiv la diferite cantitati si nu se observa nimic mai ales detaliile observate.
Am pus mai mult pana ce l-am acoperit deja cu un strat gros se observa o imagine cu luminozitate mai mica, dar bine focusata, pana se acumuleaza cantitatea aia ma fac popa.

Oare la zgarietrui multe cum rezista, asa ca am slefuit obiectivul de o masa cu partea superioara, pana ce s-a umplut de zgarietrui tip paianjen, apoi am observat iarasi Soarele, se vedea la fel precum lentila nu avea nimic.
Apoi am zgariat mai mult slefuind lentila de ciment cu partea de sus cea convexa, pana s-a zgariat bine de tot si zgarieturile se vedeau la lumina zilei.
Am testat din nou pe soare la fel, pfai inca nimic am zis cat sa zagrii pana se vede prost, la marginea discului inca nu se observase nimic neinregula, doar putinele aberatii produse de obiectiv cea ce se observa cand era fresh si curat, in rest detaliile erau la fel.
Am continuat sa zgarii pana aproape se vedea mata si deja imaginea nu mai era buna, se vedea cetos, si cu o luminozitate mai mica decat anterior.
La urma am facu-to mata, si netransparenta incat soarele era cetos pe eran, detaliile slabut, era ca printr-un filtru, totusi erau prezente detaliile dar detaliile fine observate anterior se nu se mai vedeau.
Da cam asta e deci pe obiective le doare in cot daca is murdare sau zgariate, dar nu foarte excesiv.
Lentila s-a aruncat la gunoi dupa ce am facut-o mata bine. :lol: 
Experiment reusit, de curiozitate.
Optical.