-----------------------------------
Skyliner
11 Sep 2017 09:21


-----------------------------------
Baga optical sa traiasca simpletele

Azi dimineata am spalat lentila de 40mm de la Mircea Surpush 1930 focala, cu apa pura fara elemente chimice aditionale, prin tamponari foarte usoare cu vata in timp ce curgea apa la robanet, dotat cu un filtru special.
Dupa uscare nu a ramas urme, precum apa distilata care e posibil ca acestia sa bage tot felul de substante si care nu e pura, ma refer la cea comerciala de duzina.
Daca raman urme alea nu exista is inexistente in imagini.
Lentila se prezinta foarte bine are doar cateva zgarieturi fine tip paianjen, care nu infuenteaza, se vad doar privite cu un led puternic, acestea au venit cu lentila , nu sunt produsul post curatare, asa a venit si le tin minte de la prima inspectie. Lentila nu a ma fost curatata pana acuma, doar anu trecut si are o celula lunga pentru a o proteja de praf.

Curatarea fiind relativ usoara, se lasa sa curga apa filtrata pe lentila tinuta oblic, si se tamponeaz usor lentila cu o vata sanitara, la urma se lasa sa curga apa pe ea pana ce raman doar cateva picaturi ramase in urma dupa clateala, la final se ia un servetel iar cu coltul ascutit se atinge usor picaturile ramase ( acesta sa fie mici) noroc ca lentila e aproape plana si se curata usor, uscarea e rapida fiind suptire.
Voi incerca si la simpletul de 28mm si lentilele brute care is mai curbate.

Conform testelor lentila e formidabila chiar daca e menisc, si totodata are o raza de curbura mica, zici ca  e aproape plana, nu e deloc asemanatoare celor brute, la o inspectie atenta iti dai seama ca e menisc, atat de plana e.

Dupa cum ati urmarit testul rezistentei imaginilor Solare prime focus la zgarieturi excesive, si mizerie pe lentila acestea nu infuenteaza deloc, mai ales cu cat focala e mai lunga, chiar daca lentila ar fi toata zgariata excesiv ele practic nu exista, is invizibile e ca si cum lentila e noua si nu are nimic.
Sa zic o proportie de 0,0002% daca influenteaza vreo zgarietura sau foarte multe imaginile obtinute.

Azi dimineata am privit Soarele cu ea si se vedea super, am remarcat noua pata Solara care rasare acuma, imaginea foarte clara fara aberatii in jur.
Aproape la fel ca si simpletul de 28mm incredibil, mor, amu e facuta bine.
La focala de 1930mm e suficient sa fie portabila, dar tot necesita o montura la fel si simpletul de 28mm
M-am uitat si cu simpletul 28 imaginea Solara fiind foarte buna, observatii cu ecranu tinut in mana.
 :wink:
Dar ieri simpletul de 28mm ma dat gata cand am reusit sa vad noua pata care apare.
Obiectivul de 40mm menisc e diafragmat la vreo 20mm, 23mm diafragma e mai jos de lentila si greu ajungi cu sublerul sa masori, in jur de 23mm ceva de genu.