-----------------------------------
tudor
12 Sep 2017 23:19


-----------------------------------
 Ma gandeam ca la un 5 sau 6mm +  Barlow  2X  efectul de blur nu mai este la fel de vizibil (imaginea ramane mai "sharp").
Se spune ca puterea maxima este de 2x diametrul obiectivului; Dar ca sa vezi bine la astfel de puteri, situatiile sunt mai rare depinzand de mai multi factori nu numai de instrument. Cel mai bine folosesti o formula mai realista si echilibrata, adica maxim 1,6x diametrul, care corespunde cu o pupila minima de iesire de 0,6mm (puplia de iesire=diametru/magnificatie). Pupile mai mici de 0,6mm sunt dificil de folosit.   Dar mai bine vezi cu detalii mici si clare, de exemplu la 100x (pupila 1mm), decat mai mare dar cu detalii sterse la 200x (pupila 0,5 mm) ; Telescopul e ca o masina, nu totdeauna  poti sa mergi cu 200km/ora. Trebuie sa te obisnuiesti sa-ti ascuti simturile vederii pentru detalii mici si pale. Nu te descuraja! De exemplu eu la inceput vedeam Jupiterul doar ca un gogoloi alb, fara nici o "dunga" maronie. Cu timpul am inceput sa-mi "educ" privirea si, in situatii asemanatoare, am inceput sa vad foarte clar aceste "dungi" chiar si cu instrumente si puteri mai mici decat inainte (de exemplu cu o luneta terestra 60mm la 60x am vazut doua benzi maronii). Si mai e un aspect, priveste planetele mai mult timp pentru ca va fructua in timp calitatea imaginii. Sa fi pregatit de scurte reprize de o secunda sau doua cand imagina va fi foarte buna.