-----------------------------------
tudor
13 Sep 2017 10:43


-----------------------------------
Salut, ma bucur ca iti plac desenele mele de "la ocular"
Da, asa cum ai zis tu le fac. Cand sunt "la ocular" fac o schita detaliata intr-un carnetel, cat mai exacta cu ce vad; Folosesc o lumina rosie pentru a imi ramane pupilele dilatate; Langa desen notez vestul, ora, data, instrumentul, precizari referitoare la calitatea cerului, impresii referitoare la obiectul observat etc.  Apoi acasa aceasta schita o trec pe curat cu mare atentie pe o coala A4 pe care o scanez si o fac apoi negativ. Dupa ce termin desenul, coala A4 o pun intr-o folie transparenta de plastic pentru a nu se intinde grafitul, atunci cand rasfoiesc desenele indosariate astfel.
ustensile folosite: carnetel, lanterna lumina rosie, coala A4, creion 8B, creion HB, creion H2, doua estompe, guma plastica, radiera si... multa rabdare :wink: 

Nu am colaborat cu nici o revista, desenele fiind o placere personala.

raspuns la mesajul lui Starchaser de pe topicul 
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=16878&postdays=0&postorder=asc&start=15

Tudore, Tudore...

De ce nu ai spus că mai prelucrezi &#8221;schi&#539;ele&#8221; &#537;i în photoshop? :shock: Am văzut marginea blurre-ată (pentru a simula vizualizarea în telescop) &#537;i diferitele nuan&#539;e de gri date stelelor pentru a crea spa&#539;ialitatea sau adâncirea în fundal. Apropo de fundal. Ce culoare folose&#537;ti la acest layer? Dark blue sau te duci spre gri? Mai modifici forma stelelor în photoshop sau le la&#537;i a&#537;a cum &#539;i-au ie&#537;it din vârful de &#8221;cremene&#8221;?

Hmm...încă mai ai mici &#8221;secrete&#8221; pe care tebuie să descopăr.  :wink:  

P.S: &#536;i eu care credeam că faci &#8221;negativ&#8221; &#537;i gata &#8221;desenul la ocular&#8221;  :lol:

Pai normal ca atunci cand fac negativul il procesez cu soft (in Lightroom si in FastStone) Daca as pune direct negativul, n-ar avea fundalul asa, cum bine ai remarcat, ar fi mai gri si mai luminos. Dar modificarile pe care le fac negativului sunt generale (expunere, contrast), nu aplic nici o masca, layer. Pana si marginea inegrita "ca de ocular" e facuta cu ustensila de vignietare din Lightroom. Stelele sau nebulozitatile sunt asa ca din "cremene" neatinse de soft. Alte efecte pe care le aplic imaginii intregi, tot intr-un mod rapid sunt: Filtru de zgomot de imagine pentru a disparea textura hartiei, dar cu atentie sa nu dispara si stelele palide. Apoi mai maresc contrastul printr-un "black" pronuntat si un "white" "ridicat". La sfarsit mai astup eventualele urme de praf ca sa nu devina stele. Apoi imaginii rezultate ii adaug informatia scrisa in FastStoneView. Toata procesarea negativului dureaza circa 2-3 minute cu tot cu scris. Desenul propriu zis (pozitivul) poate dura mai multe minute in functie de complexitate