-----------------------------------
StarChild
18 Sep 2017 16:34

120ED vs 150F5 pentru DSO
-----------------------------------
Salutari

Weekendul asta am avut ocazia sa fac un "versus" intre luneta 120ED si acromatul 150F5 (amandoua de la SkyWatcher).

De asemenea, am avut si luneta mea actuala 120F5 in paralel cu 150F5.
Mai jos scriu concluziile mele:

Pana pe la 50x , luneta 150F5 ofera o imagine mai luminoasa si parca la fel de bine definita ca si 120ED. Cel putin la marirea aia nu vedeam diferenta in M13 intre cele 2 instrumente, doar luminozitatea. Andromeda se vedea mai bine in 150F5 (zona vizibila era mai intinsa).

Pe la 75x, nu am sesizat diferente semnificative intr-o parte sau alta. La M13, vag 120ED parca arata mai multe stelute la M13, dar nu pot baga mana in foc. La Dumbbell 150F5 oferea o imagine mai luminoasa, era mai evidenta in camp si vag se distingea si forma de papion. La 120ED vedeai obiectul, dar era mai mult un nor difuz oval, eu personal n-am distins forma caracteristica, mai mult am banuit-o, stiind ce obiect observ.

Ne-am batut joc putin de 150F5 cu o verificare la duble, Gamma Andromedae, pe la 93x. In 120ED erau separate clar stelutele, se distingeau culorile. La 150F5 separarea era vag vizibila, culorile se distingeau, dar din cauza halourilor rosii/violacee culorile erau mai "ciudate" . Cele 2 stele erau practic lipite intr-un "cartof" care era galbui intr-o parte si albastrui in partea ailata. Puteai usor sa-ti dai seama ca e o dubla acolo, dar nu vedeai separarea. Deci de la 93x in sus 120ED-ul lua avans destul de abrupt.
De curiozitate am vizat dubla respectiva si cu Mak180-ul lui @theogon si fata de 120ED s-a vazut ceva mai evident separarea celor 2 stele, dar culorile era putin mai spalacite (se vedea influenta obstructiei centrale).

Ptr camp larg 150F5 cred ca face fata distractiei bine de tot. Dupa 80-90x incepe sa piarda vertiginos (fata de 120ED). 
Tinand cont de diferenta de pret intre cele 2 (~3000RON un 150F5, si ~7400RON un 120ED), strict pentru DSO (cum ziceam, pana pe la 70-75x mariri), cred ca e mai ok 150F5-ul, 120ED se justifica doar daca ai nevoie de mariri mai mari si vizezi si obiecte mai luminoase (Luna, planete, duble).

Intre 120F5 si 150F5 diferenta de luminozitate este clara, la Andromeda vedea zona luminoasa mai intinsa. La M13 din nou 150F5 arata mai multe stelute. La Dumbbell pot sa zic ca 120F5 sau 120ED aratau cam aceeasi imagine, doar 150F5  desena ceva mai bine conturul nebuloasei.

Ii rog pe @theogon, @aandrei si @kereses sa puna aci si o descriere a ce/cum au vazut ei prin cele 2 instrumente, sau alti colegi daca s-au uitat prin ele sambata noapte.