-----------------------------------
saiph
25 Sep 2017 16:33

Re:
-----------------------------------
Din pacate nu am experienta fix cu acest tip de binoclu, dar ce pot spune e ca BPT-ul 12x45 pe care l-am cumparat de la un coleg de-al nostru de aici, in urma cu cativa ani, l-am colimat printr-o metoda usor mai laborioasa, care a constat in tatonari succesive ale inclinatiei prismelor (neavand suruburi transversale de reglare din exterior) folosind pene foarte subtiri si inguste de hartie dispuse la distanta si unghiul potrivit sub ipotenuzele prismelor. Cimentul original a ajutat la gasirea pozitiei aproximative.
E,.. gasirea precisa a acelei pozitii si a acelui unghi face toti banii; nu m-am mai distrat de mult asa copios - a fost nevoie sa-l deschid si sa-l pun la loc de cateva zeci de ori, pe timp de vara.. o veselie.

Ultimul binoclu luat asa, la oha, a fost un Zeiss 8x30, caruia i-am imprumutat ocularele (15mm, 68 grade) pt un binoviewer convertit de la microscop la telescop (1.25").
Si pe-aici sunt binocluri cu nemiluita in targul de vechituri - aproape moca, 50-60 zl. Din fericire ma fac ca nu le vad ori-de-cate-ori trec prin piata duminica; nu de alta, dar am deja doua la mine (cu unul mai mult decat imi trebuie, dar nu ma-ndur sa las nici Lacerta 8x45 nici BPT-ul mai sus mentionat) si mi-e ca mi-l pune jumatatea mea mai buna de gat si ma trimite sa-l duc de unde l-am luat.. Si-asa, SkyMaster-ul 15x70 a ramas in tara, la fel si Tento-ul 7x50. "Ce-oi face cu ele, ca doar n-ai patru perechi de ochi" cum mi-a zis cineva odata :) 4?? (am intrebat eu cu juma' de glas si un zambet inocent-pervers, abia schitat).  Pe semne ca nu aflase inca de binoviewere  :lol: