-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Sep 2017 22:02


-----------------------------------
Liviu

Noa ,daca tu esti apropritaru' topicului atunci imi retrag lacramatia ...

Eu inteleg foarte bine de ce ti-ai indreptat atentia spre lunetele discutate.
Iti urez succes deplin in cautarea lunetei RFT dorite.

Remarca mea referitoare la rezolvarea lui Almach a fost inteleasa taman pe dos.
Daca o lunetica de 60mm poate sa faca ''x'' , de la un telescop de 2.5x mai mare ma astept sa ofere cel putin 2x ,in nici un caz x/2.

Ca sa ma verific , aseara am luat lunetica cu obiectiv Swift 818 de 60mm F/8 care la 50x a rezolvat Almach ''ca la carte''.

Chestia despre ''risipa de oculare'' a fost o gluma .
Dar  numai pe jumatate .
Aici nu are rost sa vorbim abstract si generalizator folosind raportul F/D ci folosind focala fizica.
Ocularele de camp mare , sa zicem de 100 de grade , dau rezultate si pe telescoapele cu focal de un metru sau doi metrii , dar mediocre.
Deoarece gama de distante focale se opreste undeva pe la 20mm-30mm , ele sunt cu adevarat eficiente pe telescoapele cu focal de 500mm-600mm.
Aceste oculare pentru asa ceva sunt create.
Eu stiu doar de doua tipuri de telescoape capabile sa aiba apertura mare si focal foarte scurt ,ca mai sus : apocromatele si noua generatie de reflectoare Newton super RFT de F/3.

Observatiile DSO necesita si ele o optica cat mai buna.
Asterismul ''Coathanger'' Collinder 399 are in acelasi camp ,langa steaua cea mai estica 7 Vul , un roi deschis NGC 6802 /Cr 400.
Nu ''prea '' am citit rapoarte pe forum care sa descrie ambele roiuri aflate in acelasi camp.
Oare de ce ?

Mircea