-----------------------------------
saiph
26 Sep 2017 09:57

Re: &quot;Resuscitare&quot;... Binoclu Eria-Lux Paris 8x30
-----------------------------------
...am observat si cateva usoare zarieturi (foarte fine...) oe cularul stang. Probabil cineva a incercat sa il stearga cu nadejde...s-or putea scoate ?...


Eu a trebuit sa trimit ocularele Tento-ului 7x50 la polisat, pt ca avea o buba oarecum similara - lentilele frontale matuite si zgariate. Mi-am declinat competenta, mai ales ca si factorul timp liber era o problema.
Au iesit ca noi, desi fara acoperire, deoarece ar fi trebuit dezlipit dubletul dinspre ochi pentru aplicarea cu succes a stratului AR, iar colegii de la ProOptica nu si-au asumat riscul de a le deteriora. Nu-i bai, chiar merg si-asa :) Au facut treaba buna. Contrastul a revenit la normal, iar magnitudinea accesibila a crescut cu aproape o unitate (am testat pe stelele din Pleiade).

Daca sunt doar zgarieturi fine, rare, care nu impiedica observarea, le-as lasa asa. Daca e un pic mai grav decat niste micro-zgarieturi, exista cateva optiuni DIY pentru remediere, insa la toate exista riscul de a agrava problema daca nu se aplica cu atentie regimul potrivit (granulatie, presiune, unghi, cadenta..): fie cu pasla & pasta de dinti (atentie la continutul pastei), fie cu pasla & scrum de tigara (pisat f f fin si filtrat! - cea mai poluanta metoda, "pacat" ca sunt nefumator), fie cu pasla & unt de arahide (?!? - nu m-as incumeta la asta). 
Sincer, nu am probat fiecare din aceste metode, dar s-ar putea ca cel putin una sa mearga.

Poate ar trebui subliniat un aspect aici - ar fi bine daca procesul de polisare manuala se aplica uniform pe toata suprafata lentilei, pentru a nu altera numai local parametrii optici (raza de curbura, grosime) si asfel sa se induca aberatii nedorite in sistem. Chiar si daca se indeparteaza si numai 0.1mm din sticla, e bine sa nu se creeze un "platou" pe "burta" lentilei. Daca este perfect plana inspre ochi, deja e mult mai simplu.