-----------------------------------
iulian90
28 Sep 2017 10:09


-----------------------------------
Salutari tuturor.

De curand mi-am completat arsenalul de instrumente optice cu inca un binoclu si la instrumentele mai vechi am adus ceva schimbari. 
La telescopul reflector de 114/900mm F/7.9 ,am scurtat montura Dobson, am facut-o mai "cizelata" ,mai robusta,in asa fel incat sa fie mai usor manevrabila si mai usor de carat,fata de cum era inainte, prea inalta si prea grea si am vopsit-o. 
Si la cautatorul 13x50 al telescopului de 114mm,i-am inlocuit acel picior inalt din lemn,pe care i-l facusem la inceput,in primavara cand am cumparat telescopul. I-am facut un suport mai jos si cu doua inele cu suruburi de reglaj si de fixare a cautatorului,mai rigid si mai precis in colimarea cautatorului cu telescopul.

La luneta Bresser de 60mm ,i-am inlocuit obiectivul de 60mm diametru si focala de 800mm cu unul de 60mm diametru si focala de 900 mm luat de pe o luneta Seben 60/900mm,pe care am cumparat-o de la targul de vechituri cu doar 50 lei. Luneta Seben era in stare deplorabila,cu tubul lovit si indoit intr-o parte,avea insa trepied destul de bunicel,cu montura tip furca,dar oricum o cumparasem pentru obiectiv si alte foloase/piese de schimb. La luneta Bresser i-am prelungit tubul cu partea din fata a lunetei Seben ,cu tot cu celula in care era obiectivul acestei lunete si apoi i-am montat obiectivul de 60mm si focala de 900mm,de tip Fraunhofer (avand elementele spatiate cu un distantier subtire,de 0,2mm) care da rezultate mai bune decat obiectivul de 60mm si focala de 800mm. Fata de obiectivul original,care pe langa aberatia de sfericitate subcorectata,mai avea si un defect zonal, obiectivul de 60mm focala de 900mm de pe luneta Seben,desi este si el tot subcorectat ,nu are defecte zonale iar claritatea imaginii este net superioara fata de cea data de vechiul obiectiv,subcorectia doar facand contrastul mai sters. 
Pe viitor voi incerca sa spatiez obiectivul cu balsam de Canada,in scopul reducerii subcorectiei.

Luneta de 45mm ,am reconstruit-o,inlocuind tubul din pvc cu o parte de tub din aluminiu ramas de la luneta Seben,cu tot cu focuserul acesteia,astfel rezultand o luneta frumoasa si in acelasi timp si buna. I-am pastrat si acele "urechi" de prindere in furca monturii,pe care i le-am mutat mai spre focuser,pentru o echilibrare mai buna a lunetei si acea tija de blocare pe altitudine i-am pastrat-o, mai pun pe luneta vreun ocular mai greu sau vreo camera foto etc. sa nu se dea pe spate luneta de la aceste accesorii mai grele. 
Am tras multe foloase de la acea luneta Seben "chinuita" de cel care mi-a vandut-o (la un pret de nimic),printre care si o diagonala nu prea buna,ce am transformat-o in helioscop Herschel (in poze helioscopul este montat la luneta de 60mm),cu prisma de binoclu si filtru de sudura nr.12 pentru observatii solare,iar diagonala veche de la luneta Bresser (care in poze apare montata pe luneta de 45mm) am refacut-o din nou si o folosesc la observatii nocturne.
In afara de acestea ,am mai achizitionat recent inca un binoclu,Bresser Hunter 10x50 care este destul de bun si calitativ in comparatie cu vechiul binoclu 8x40. Ofera imagini mai luminoase,clare si cu contrast mai bun fata de binoclul de 8x40.