-----------------------------------
Abel Cavași
25 Iul 2007 22:22


-----------------------------------
Iacob, nu prea este frumos din partea noastră să scriem topicele cu majuscule, chiar dacă avem convingerea neclintită că subiectul tratat este de o importan&#539;ă infinită. Cred că fiecare dintre noi punem pre&#539; pe subiectele pe care le deschidem, dar asta nu ne permite să dăm frâu liber într-un asemenea hal tendin&#539;ei noastre de a ne impune concep&#539;ia.

Cât despre rolul asimetriei (pardon, ASIMETRIEI :)) în cercetarea teoretică, eu consider că teoriile procedează prin a descompune asimetria în mai multe simetrii. Altfel spus, atunci când constatăm că un sistem este asimetric, mintea noastră îl descompune în mai multe sisteme, fiecare dintre ele simetrice, astfel încât asimetria dispare. 

&#538;i-am mai spus, nu putem trata întreaga realitate ca un bloc unitar; suntem nevoi&#539;i să o studiem separat, limitându-ne la simetriile ei. Tu po&#539;i? Ce vrei să spui cu asimetria ta? Ce aduce ea nou în &#536;tiin&#539;ă? Po&#539;i deduce ecua&#539;iile lui Maxwell făcând ni&#537;te calcule prin folosirea unui eventual parametru numit &#8222;asimetrie&#8221;? Po&#539;i aduce ceva mai mult în Fizică decât teoriile despre care vorbe&#537;ti în frazaaceste teorii au incorporate în ele o eroare fundamentală de interpretare și anume: 

Ele admit simetria și inclusiv izotropia ca pe o posibilă soluție teoretică.???? Arată-ne &#537;i altceva decât vorbărie goală! Arată-ne vreo formulă, ceva, care să ne demonstreze că asimetria ta este atât de necesară (încât trebuie scrisă cu majuscule)!

Despre ce asimetrie vorbe&#537;ti? Despre asimetria unui măr, a unui trapez, a Galaxiei noastre? Fii (muuult) mai explicit! Asimetria nu există în sine, ci este un atribut. Nu po&#539;i găsi &#537;apte kilograme de asimetrie într-un anumit loc &#537;i s-o iei s-o duci în altă parte. Dacă te referi la asimetria Universului, atunci ce asemănare &#537;i ce deosebire faci între asimetrie &#537;i neomogenitate? De ce nu ar fi de-ajuns să spui că Universul este doar neomogen, nu asimetric?