-----------------------------------
mihaighita
23 Oct 2017 16:54

Am ajuns si eu pe aici.
-----------------------------------
Salutare tuturor,

Eu sunt Mihai Ghita. Locuiesc in Italia, in Toscana. Sunt un avid astrofotograf si petrec aproape fiecare noapte cu cer senin prin locuri cu poluare luminoasa minima tragand in poza minunatiile Universului.

De curand ma tot gandesc la niste proiecte personale pe care as vrea sa le derulez in Romania. 
Cel mai important proiect pentru mine este contructia unui observator dedicat studiului stiintific - pentru studenti si pasionati - in Caras Severin pe terenul aferent casei parintesti. Am ales aceasta locatie pentru lipsa de poluare luminoasa (in ultimele cercetari VIIRS 2017 valoarea SQM la zenit pentru zona respectiva este intre 21.5 si 21.8 ). Pentru asta incerc sa imi fac temele si adun date de istorie meteorologica din zona si documentatie pentru constructie si automatizare. Daca datele meteorologice permit sper ca la finalul anului urmator sa avem in Romania primul observator dedicat cercetarii stiintifice pentru studenti care nu este detinut de statul roman. Acest observator v-a gazdui un telescop RC 14-16 inch (inca adun oferte pentru telescop) pe o montatura Mesu 200 sau Mesu 300 (Mesu 300 nu este inca disponibila comercial si nu stiu daca pana la momentul finalizarii contructiei o sa fie. Mesu 200 este deja comandat si ar trebui sa ajunga la mine in maxim 8 saptamani).  In functie de designul observatorului (cupola sau &#8220;rolling roof&#8221;) probabil ca o sa cresc &#8220;colectia" de instrumente pe care o sa le pun la dispozitie observatorului la 3 sau 4. Am in colectia personala 2 Takahashi FSQ106 - unul EDX III si unul N, un Takahashi Epsilon 160D si unul 180D. Ca montaturi am un Astrophysics Mach1, un Paramount MX si un Skywatcher NEQ6 tunat de DarkFrameOptics UK. La instrumentatia de mai sus se adauga restul de echipamente necesare - camere foto CCD, camere de ghidaj, roti pentru filtre, filtre LRGB, narrow band, fotometrie, etc. Cel mai probabil ca o sa opresc una dintre montaturi si FSQ N pentru &#8220;nevoile&#8221; mele mobile si restul, daca imi permite constructia observatorului o sa le montez in acesta si o sa le pun la dispozitia publicului. O sa public detaliile complete ale proiectului pe siteul observatorului cand o sa iau decizia finala asupra contructiei (functie de datele meteo si o cercetare geologica pe care trebuie sa o fac pentru stabilirea parametrilor constructivi ai obsevatorului).  Mai fac o precizare, ca sa fie totul clar: finantarea observatorului este 100% facuta din resursele mele personale si accesul la instrumentele aferente lui o sa fie liber si gratis si se face pe o lista publica in functie de importanta proiectelor de observatie propuse. Pentru aceasta lista vreau sa mandatez un consiliu director stiintific care sa faca clasificarea proiectelor.  

O sa deschid un topic pe acest forum unde o sa postez progresul proiectului si sa adun sfaturi pentru automatizare, solutii pentru constructie, etc. Multumesc anticipat celor care or sa ma ajute cu sfaturi si solutii!

Cer senin!

Mihai