-----------------------------------
Cosmin Iftode
24 Oct 2017 12:23


-----------------------------------
@Florin - locul se poate vedea (pe timp de zi) [url=https://goo.gl/maps/cm2jJ32XrTD2]aici, e usor reamenajat acum, inclusiv cu o platforma de observare inaltata de lemn, prea subreda pentru astro insa. Chit ca e efectiv pe marginea drumului, traficul pe timp de noapte lipseste aproape complet. Siluetele Pietrelor Doamnei se vad frumos peste cerul instelat noaptea, din pacate presupune si 3 ore de drum dus-intors pentru mine. Se poate ajunge destul de usor si pe platoul de langa Pietrele Doamnei (inca vreo 100m de altitudine), acolo este un punct salvamont/jandarmi montani si o statie meteo, dar tehnic circulatia auto e interzisa deci va trebui sa vorbesc dinainte cu cei de acolo pentru a nu avea vreo surpriza. Ca anecdota, la sesiunea anterioara acum cateva saptamani se auzeau doi ursi in vale care nu s-au lasat intimidati nici de claxoane. Or fi avut ceva important de discutat ca au mormait tot timpul cat am fost acolo si nu prea mi-a tihnit, mai ales ca mi-era imposibil sa-mi dau seama cat de aproape erau, stiu doar ca pentru gustul meu erau un pic prea aproape :lol: 

@Vicu - a fost o placere sa observam impreuna la Lisa, NGC 7789 (Caroline's Rose) l-am descoperit impreuna atunci, mergand din aproape in aproape in Cassiopeia, si cum am spus, a ramas roiul deschis favorit pentru mine. Chit ca este rar mentionat, il recomand ca fiind atat usor cat si frumos.

@Mircea - As edita postul pentru a include in note si componenta NGC 6995 a Eastern Veil dar nu se mai poate acum, erau amandoua acolo intr-adevar dar nu m-am gandit la obiect ca fiind compus (nu este o separare propriuzisa intre 6992 si 6995 iar aspectul nu este foarte diferit) si i-am dat un singur cod. Filamentele se vad in aceasta nebuloasa destul de usor din locuri cu cer bun (le-am mai vazut in trecut de pe Rarau si de la Lisa), dar daca observ de la marginea orasului textura e mai vaga. Si in seara acestor observatii, dupa cum am mentionat, transparenta nu a fost prea buna si in consecinta nu a fost cea mai buna observatie de Veil. In orice caz, structura filamentoasa nu are nevoie atat de mult de apertura cat de contrast (cer bun si filtru), le-am observat foarte bine si cu un telescop de 200mm (Skywatcher cu oglinda refacuta de Tavi Stanescu) tot de pe Rarau, in vara, cand conditiile erau excelente. 

Tin minte observatiile tale cu privire la nebulozitate in M45 din topicul mare si le-am avut in gand cand am observat. Din experienta astrofoto nebulozitatea din M45 nu este chiar atat de slaba (am observat in aceeasi seara nebuloase mai palide totusi) iar ca spectru este favorabila ochiului, ar trebui sa se vada macar putin. Tin minte sa fi fost un pic "intinse" stelele din Pleiade, exact in felul in care ar arata un pic de condens sau transparenta proasta si cred ca creierul meu (putin obosit pe final de sesiune) a acceptat fara dezbatere interna ca deh, asa e de asteptat sa apara stele atat de puternice, mai ales ca nu mai avusem stele prea luminoase in ocular de cand am facut alinierea cu 3-4 ore mai devreme. 

Gandindu-ma la asta pe drum spre casa mi-am dat seama ca as fi putut sa testez acest comportament fata de alte stele de magnitudine apropiata, dar revelatiile post-factum nu ajuta acum. Voi reveni mai odihnit si mai organizat la acest aspect cu siguranta, unui obiect atat de "banalizat" ii sade bine cu o provocare si sper sa pot ajunge la o concluzie.