-----------------------------------
red giant
26 Iul 2007 15:20


-----------------------------------
Ieri seară am reușit să scot telescopul afară, pentru prima dată, cu ajutorul unor colegi de suferință pe care i-am întâlnit la "ziua astronomiei bănățene". Condițiile n-au fost prea grozave, pentru că parcul în care îmi puneam eu mari speranțe a suferit modificări importante ... a primit instalație de nocturnă ... becuri din 10 în 10 metri. :| Nu știu cine a făcut proiectul, da' putea să se gândescă macar la ceva economie de curent/bani ...

Una peste alta, am văzut Luna în toată splendoarea ei, Jupiter împreuna cu cohorta de sateliți (Ganimede tocmai ieșea de sub disc), două roiuri superbe (M13 și M3), două galaxii (M31 și M51) și două nebuloase planetare (M57 și M27) ... nu știu ce-am avut cu cifra 2 ... Toate astea cam în ... două ore :lol:

La capitolul constatări ... pentru astronomia practică e nevoie de organizare serioasă. :) Fiind grăbit, am uitat barlowul, care ar fi ajutat la Lună, Jupiter și roiuri (Jupiter era imens și la 170x da' parcă vroiam mai mult), și filtrul UHC (date fiind condițiile era interesant de văzut ce diferență făcea la nebuloase).

Următorul raport sper să-l dau după o ieșire la cer întunecat.