-----------------------------------
theogon
03 Noi 2017 22:26


-----------------------------------
Liviu. Poate că nu am fost suficient de clar în postarea mea, dar ceea ce am scris se referea la comparația dintre mak si refractorul SW 150 F5. Pentru mine refractorul acromat de 150F5 a relevat gamma andromedae splitată clar (însă nu așa curat ca în mak) și poate că pentru observația la Almach turbulența neconstantă ne-a jucat feste în sensul că imaginile văzute de noi au fost diferite la aceiași țintă.
Cert este că pe vremuri, mult am mai suspinat după un acromat de 150F5, însă mi-am dat seama că am în bătătură un instrument mult mai potrivit pentru preocupările mele observaționale.

Am mai comparat mak-ul cu un C8 vintage (iarăși un instrument mult îndrăgit de mine) Imaginea mai luminoasă datorită unui inch de apertură în plus își spune cuvântul, imaginea în C8 fiind aparent mai ''bună'', dar finețea detaliilor și a desenului relevă pentru un observator mai atent superioritatea imaginii furnizată de mak.

Recitind reviewul după patru ani  pot spune că în general concluziile rămîn valabile, deși textul este un pic siropos, iar eu nu am fost detașat suficient  de instrumentul pentru carea mi-am am scris impresiile.