-----------------------------------
saiph
04 Dec 2017 14:05

Re:
-----------------------------------
Pt putin. ;)

Legat de treaba cu binoclul - nu e tocmai o idee "cu final fericit", ca sa zic asa, desi suna tentant; si eu am mai facut astfel de artificii, dar apoi am inteles ca, din cauza raportului foarte rapid al obiectivelor de binoclu (f/4 de regula), corectia cromatica nu o poti obtine la fel de usor fara ansamblul de prisme. Practic, din jocul de inclinatii ale fetelor active ale prismelor poti devia cate un pic componentele de lumina care ies din obiectiv (cam acelasi principiu pe care-l folosesc si corectoarele de dispersie atmosferica, in linii foarte mari). Adaugarea unui barlow nu face decat sa-ti arate si mai clar decalajele intre canalele de culoare in camp :)

Nu stiam ca ai deja binoclu, si unul destul de "potent" as zice. Cam dificil de folosit totusi, fara trepied. M-am uitat prin asa ceva, dar am ales sa iau un 15x70 pana la urma - ceva mai manevrabil. Trebuie sa recunosc insa, ca imaginea unui M31 printr-un 20x80 e destul de greu de egalat. Poate doar de un APO 100 f/6 cu binoview si oculare ultra-wide de 28-31mm.

Recent am luat si eu, sa ma conving, un ocular din-asta cu focala variabila, sau "cu zoom" cum i se mai spune. Daca nu ai pretentii prea mari, e "ok-ish", dar nu pe toata plaja de focale si daca faci abstractie de campul redus la focala maxima. E bine sa te uiti la niste reviewuri comparative inainte de a lua decizia in privinta unuia. Stiu ca nu-s tocmai ieftine alea mai bune, dar.. macar nu vei fi tentat sa-ti faci auto-critica de fiecare data cand te uiti prin el.

Lunetica cu pricina sunt sigur ca nu te va dezamagi, daca vei alege sa arunci un ochi prin una, poate doar faptul ca vei privi cu un singur ochi in loc de doi. Dar vei avea acces la o plaja de puteri de marire inaccesibila binoclului, vei putea pune filtre, vei putea conecta o camera foto daca-ti vine vreo idee etc..
Give it a shot. Eventual roaga pe cineva din zona care are deja asa ceva sa-ti arate cum se vede prin ea. E cel mai simplu test si te lamuresti pe loc ce-i poate pielea.