-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Dec 2017 22:26


-----------------------------------
Din perioada Aprilie-Noiembrie 1900 in care am vizitat luneta gigant franceza de 123 cm diametru ,ne-am deplasat mai adanc in trecut spre luna  Mai a anului 1896 pentru a asista la inaugurarea lunetei de 68 cm a observatorului Treptow.
Acum va propun sa mergem si mai departe in trecut , spre data de 15 Martie 1858 .
In aceasta zi a avut loc o eclipsa de Soare si ,cu ocazia observarii si fotografierii acestui fenomen , astronomii si opticienii participanti au decis , in urma deliberarilor , infiintarea unei societati astronomice universale avand ca obiectiv general  promovarea artei observationale si ca obiectiv specific aplicarea rationala a fotografiei si electricitatii in Astronomie-sublinierile imi apartin.
Societatea a lansat un program de subscriptii publice pentru construirea unui observator.
Observatorul propus urma sa fie dotat cu o cupola de 35 metri diametru , cu lunete ecuatoriale si azimutale , cu helioscop ,cu heliometru , cu telescop specializat pentru cautarea asteroizilor si cometelor , cu astrograf pentru intocmirea hartii fotografice a cerului instelat , cu pavilion pentru studiul electricitatii atmosferice si a magnetismului terestru.

Observarea eclipsei a avut loc din  ''Parc astronomique '' situat pe Bulevard d'Enfer  nr. 10 , Paris , parc detinut de Institute Technomatique al carui suflet era Ignazio Porro.
Da , intocmai ,este vorba despre  ''acel''  Porro care a inventat dispozitivul cu prisme care-i poarta numele si care a facut ca fiecare dintre noi sa se poata bucura de binoclul sau...ma rog , unii de binoclurile lor , cate or fi...doua , trei ... sapte ...la altii 77...   :| 
Cel mai mare instrument din Parcul astronomic a fost luneta Porro de 520mm diametru si cu o distanta focala de 15 metri.
Eu am numarat in poza ''Parc astronomique'' sase telescoape si , probabil ,inca unul aflat sub cupola, deci in total sapte telescoape.
Atasez si o gravura a aceleiasi lunete Porro de 520mm intocmita dintr-o pozitie de cealalta parte a lunetei ,respectiv a parcului ,vezi amplasarea cupolei in raport cu luneta.
In Parcul astronomic , instrumentele erau puse la dispozitia astronomilor  profesionisti si amatori  pentru a fi testate pe cerul real , inainte de achizitie.
Nu stiu ce s-o fi ales de Societatea astronomica universala .
Dupa plecarea lui Porro din Paris  , luneta sa de 520mm a fost demontata si scoasa din uz ca nefiind corespunzatoare.
Eu totusi vad in aceasta luneta precursorul lunetei Archenhold  de 68 cm a Observatorului Treptow, exista niste similaritati constructive greu de trecut cu vederea.

Voi face in incheiere cateva remarci :

- Initiativa lui Porro pare o utopie pentru vremea sa ...societate astronomica universala...?
Dar apoi ne amintim ca exista  Uniunea Astronomica Internationala fondata  in 1919 ,la 61 de ani dupa demersul aparent utopic al lui Porro.

-Este folosita fotografia in Astronomie ? Intrebare strict retorica !

-Este folosita electricitatea in Astronomie ?Alta intrebare retorica , o pana de curent pur si simplu scoate din uz orice observator astronomic profesionist si multe dintre cele ale amatorilor.
Dar daca ne gandim nu la utilizarea propriu-zisa a electricitatii ci la electricitatea atmosferica pe care si-au propus sa o studieze fondatorii din jurul lui Porro , e suficient sa amintim notiunile de ionosfera ,magnetosfera , aurore boreale, centurile Van Allen  si ,pe scara mult mai larga ,radioastronomia.

Initiativa lui Ignazio Porro a fost doar un vis dar un vis frumos  care s-a implinit in forme si consecinte situate mult dincolo de orice limita imaginata de initiatori !

Despre ''Programul de subscriptii publice'' :

Programul de subscriptii publice a lui  Porro adica  ''Programme de souscription pour la fondation d'un observatoire et d'une societe astronomique universelle''  este disponibil  on-line in colectiile British Library :

http://explore.bl.uk/primo_library/libweb/action/search.do?vid=BLVU1
   
    

Introduceti cuvantul de cautare ''Programme de souscription'' si apoi selectati ''I want this''. 
Programul a fost digitalizat de catre Google iar linkul de mai sus provine de la William Tobin, multumim tuturor !

Mircea