-----------------------------------
Andronache Adrian
01 Aug 2007 01:43


-----------------------------------
Domnule Dradon, eu am spus doar că, din acel citat, eu pot trage imediat acea concluzie și nimic mai mult.  


citat:

rezultand o variatie totala nula 

Fotonul nu poate reveni, după ce a străbătut spațiul "L &#8800; 0", la aceeași valoare.  Dacă totuși o face, atunci se poate trage concluzia despre care am amintit.

Haideți să dăm mai multă atenție la detalii.


e adevarat ca se poate ca un foton sa aiba dupa aceste peripetii o energie mai mare sau mai mica decat cea initiala. Deoarece se intampla acelasi fenomen cu cel numit "prastie gravitationala" , care ne-a permis sa-l scoatem pe Voyager afara din Sistemul Solar. Daca cosideram true fuga galaxiilor, fotonii provenind de ex. de la 2 miliarde de a.l, plecand de acolo cu o anumita deplasare spre rosu (datorata gravitatiei galaxiei respective), care vor trece pe langa una sau mai multe galaxii in drumul pana la noi, vor suferi succesiv o crestere de energie, apoi o scadere a acesteia, si deoarece galaxia "lentila" are si ea o viteza de recesie fata de noi, energia la iesirea din groapa ar trebui, intuitiv sa fie mai mica decat cea de la intrare. Asta ar fi echivalentul unei imbatraniri, dar...iata, lentila are o viteza ....spre noi, din punctul de vedere al galaxiei initiale, si fotonul ar castiga energie..oare?

aici trebuie matematica, nu doar intuitie. D-nul Radu ar putea sa ne ajute, am mirosit eu ca stie multa matematica. Sa puie nitel in ecuatii cazuri cu un foton trecand prin fata unei galaxii intermediare care are si o viteza laterala, si unul prin spatele acesteia. Tare-am impresia ca totalul efectelor va fi 0 (adica din 10^10 fotoni trecand pe-acolo, per ansamblu nu se va obtine decat o largire a liniilor spectrale. Plz help, sper sa nu ma insel - caci ar rezulta ca exista o imbatranire a fotonilor)

Nu am spus ca universul e omogen, pentru ca aproape toata lumea stie ca seamana cu un burete...cu pereti subtiri alcatuiti din roiuri de galaxii. Oricum se poate considera relativ omogen la scara mare, dar nu suficient de omogen, problema e ca scara la care ar fi aproape perfect omogen e mult mai mare decat diametrul observabil. Sa se fi dilatat in perioada inflationara mai mult decat credem??

Ceea ce nu e ok in imbatranirea fotonului, e ca el - fotonul - nu trece in general prin aglomerari de mase (vizibile sau nu), care sa-l imbatraneasca atat de repede incat sa inlocuiasca efectul Doppler. Daca ar fi asa, am vedea obiectele indepartate extrem de difuz, sau deloc. Lentilele gravitationale multiple necesare pentru imbatranirea luminii la valoarea care ar fi in concordanta cu deplasarea spre rosu constatata s-ar vedea nu atat de rar cum se observa in universul nostru, ci mult mai des.

Sa consideram ca fotonul ar imbatrani intr-un camp gravitational ~~uniform distribuit? pe distante de miliarde de a.l ? nu cred. Din nou, e mai valabila extensia spatiului sau recesia galaxiilor (oricum ai da-o tot aia iese: doppler).