-----------------------------------
Erwin
09 Dec 2017 12:18

Ocultatia razanta Luna-Regulus
-----------------------------------
Aseară echipa "Ia cu stele" a făcut observații video, fotografice și vizuale la Regulus Lunar Graze în apropierea localității Hotarele din Giurgiu. Ne-am răsfirat pe o linie de aproximativ 1Km la minim 100m distanță. Deși acțiunea nu a fost riguros planificată și nu toți am reușit să facem înregistrări perfecte ale evenimentului, pe retină îmi persistă imaginile văzute.

Eu am făcut observații prin dobsonianul D.Hinds de 158mm F/8 cu ocularul TS UWA de 7mm. Am avut noroc, fiind la stația nordică, pe marginea unui câmp cultivat, să văd destul de bine fenomenul. Cerul a fost senin, turbulența aproximativ 6 din 10. În locație SQM arata între 21.3-21.5, Calea Lactee fiind bine vizibilă și chiar M31 se putea zări dacă priveai cu atenție. 

Am observat cel puțin 6IN-3OUT după cum Regulus a dispărut în spatele unor munți de pe marginea celor 3 cratere pe care le-a parcurs. OUT-urile au avut durate diferite, de la aproximativ 10s până la fracțiuni de secundă. Din cauza surescitării și a lipsei de pregătire prealabilă (ieri am avut șantier în baie că s-a schimbat coloana de apă caldă din bloc) și alte drumuri pe care le-am avut de făcut, nu am reușit să înregistrez nimic, am făcut doar câteva poze cu telefonul afocal, după eveniment.