-----------------------------------
IACOB DUMITRU
01 Aug 2007 19:02


-----------------------------------
Domnilor, îmi cer scuze pentru faptul că nu am reușit să fiu suficient de explicit.  Domnule Dragon, cândva pe acest site ați spus :

uite o idee buna ... daca curbura e in spatiu cu 2 dimensiuni si torsiunea in cel cu 3 dimensiuni hai s-o curbam si in 4 dimensiuni. GENERALIZARE

Recunosc că nu știu ce este acela spațiu cu 2 sau 3 dimensiuni, dar despre spații cu 4 (și chiar mai multe) dimensiuni m-ași încumeta să discut.  Puțini își dau seama că mișcarea (la esență) este un fel de teleportare repetată, din aproape în aproape (inductiv).  

Practic, durata de viață a unui foton este relativ scurtă, el urmând să se &#8220;reproducă&#8221; (inductiv, dacă îmi este permisă această formulare).  Noul foton va avea desigur aceeași soartă, chiar dacă în mod cert duratele de viață sunt  în creștere sau descreștere valorică (de la caz la caz, dar cu o unică tendință exprimată pe un termen mai lung și anume creștere a duratei de viață).

Fără a putea observa (în mod direct, experimental) preschimbările despre care tocmai am amintit, tratăm particula foton ca pe un corpuscul ce se deplasează aproape mecanic prin întregul Univers.  Întâmplător sau nu, relativa constanță a vitezei de așa-zisă deplasare a fotonului &#8222;c&#8221; permite ca toate efectele scurgerii timpului &#8222;T&#8221; să fie puse pe seama spațiului străbătut &#8222;L&#8221;. 

Toate bune și frumoase dacă desigur nu am scăpa din vedere adevăratele cauze, adică efectul de lentilă al devenirii.  Că întâmplător sau nu efectul gravitațional este o consecință a devenirii este o altă problemă și merită discutată într-un alt plan al observațiilor ca și altă dimensiune.