-----------------------------------
Andronache Adrian
02 Aug 2007 01:11


-----------------------------------
vitezei de așa-zisă deplasare a fotonului, &#8222;c&#8221; e dată de faptul ca spatiu-timpul e cuantificat - 3*10^-33cm si 10^-43s fiind legate chiar prin viteza luminii, c
Daca local se schimba metrica spatiu-timpului, viteza c ramane constanta deoarece fotonul face intotdeauna un salt de o cuanta de spatiu intr-o cuanta de timp. Acesta e caracterul lui, prin definitie - chiar daca aceasta definitie a venit atat de tarziu - ; fotonul leaga spatiul de timp
 
["Efectul de lentilă gravitațională nu provoacă deplasare spre roșu."]
Iata, confirmarea a ceea ce credeam si eu.
Deci nu poate fi vorba de o imbatranire a fotonului datorata trecerii acestuia prin gropi gravitationale care ar avea diversi vectori viteza. 


Sa disecam insa cresterea razei de curbura, adica aplatizarea treptata a spatiu-timpului, la scara mare.
......
hihi--- m-am prins :D 
deci daca s-a emis un foton undeva la marginea universului observabil, el va aparea mai rosu, deoarece in timp ce venea incoace prin x miliarde de ani-lumina, universul s-a dilatat si fotonul s-a "rarefiat" si el putin, deoarece intre timp a scazut densitatea universului, adica a scazut curbura...
da, e ok...
acum, ca tot suntem de acord, cat e valoarea acestui tip de "inrosire" fata de celalalt tip (expansiunea)? contribuie substantial sau e doar asa...un pic?
sa zicem pentru un obiect situat la 4 miliarde de ani/lumina (un quasar tipic)
thanx for your patience.

oricum, chiar ar trebui sa fim in general mai expliciti, si pentru cei care citesc forumul si nu sunt matematicieni. 
(de ex. eu - am habar de mate doar asaaaa.....)

addy