-----------------------------------
dreammer54
04 Ian 2018 12:48


-----------------------------------
Va salut.
Am si eu o dilema privind un binoclu Lacerta Explorer 10x50. Cumparat recent, anul trecut intre Craciun si Revelion.
E primul binoclu, asa ca nu am sesizat rapid anomalii. Nu are imaginea dublata, nu simt disconfort cand privesc prin el...ma rog, parca ar exista o senzatie diferita, nu stiu cum sa o descriu. Imagine buna, contrastul ma multumeste, focalizarea e fara probleme. E adevarat, l-am folosit din mana si destul de putin pe cer, din cauza vremii, in total vreo 10 minute de privit la nebuloasa din Orion, dubla din Carul Mare, Luna, un roi din Gemeni (cred ca asta era). In afara de tremuratul puternic al imaginii, nu am vazut sa se dubleze stelele.
Dar: studiindu-l mai bine, am observat ca obiectivul stang e insurubat diferit de obiectivul drept. Planul obiectivului nu e perpendicular pe axa optica (nu stiu cat de bine m-am exprimat, nu sunt familiarizat...).
A doua posibila problema: cu binoclul pus pe o suprafata dreapta (birou), partea stanga este ridicata usor, cam 1 mm. din ce mi-am dat eu seama. Adica numai tubul obiectivului din dreapta atinge biroul, celalat sta ridicat la vreun mm. deasupra biroului..ca si cum ar fi deformata structura.
Inainte de a-l cumpara, am intrebat daca accepta retur in caz de probleme. Raspunsul a fost pozitiv, mi-l schimba daca sunt probleme.
Acum...nu am experienta, e primul binoclu. Dar nici nu simt ochii fortand, iar imaginea nu e dubla. Am incercat testele din primul post si sunt ok, atat cat imi dau seama. Doar pupila de iesire din stanga, desi e circulara, are in parrea dreapta jos o foarte mica linie dreapta..ca si cum ar fi taiat cercul. Repet, foarte mica.
Mai poate fi ceva: simt destul de des nevoia de a regla distanta interpupilara, pentru a vedea cercul. Asta poate fi chestie subiectiva, recunosc.
Intrebarea e: daca totul e ok d.p.d.v. vizual (claritate, contrast, imaginea nu e dubla), are rost sa cer inlocuirea binoclului?

Am mai vb.cu cineva si mi-a spus ca problema privind insurubarea obiectivuui stang si planul diferit in care sta tubul obiectivului stang se compenseaza una pe alta si ca e posibil ca asa sa fie solutia adoptata de fabricant pentru a remedia eventualele abateri constructive.
In concluzie, mi-a zis ca daca imaginea e ok si d.p.d.v.mecanic e solid construit/nu are probleme, sa il folosesc fara teama.
Voi ce ziceti? Stiu ca ideal ar fi fost sa-l vedeti in realitate, dar asta e mai greu.
Va multumesc.