-----------------------------------
Tavi F.
03 Aug 2007 13:24


-----------------------------------
Chiar aveam si eu o mare curiozitate asupra calitatii unui asfel de obiectiv, utilizabil atit fotografic cit si vizual.  
Nu stiu cum ati "reusit" sa nu-l testati, atita timp. Eu direct cu ocularul pe el as fi fost  :D . Si cu mijloace simple, rudimentare se poate face o conectare a ocularului intr-o pozitie corespunzatoare, asfel incit sa poata fi facuta o evaluare vizuala. Sigur testele fotografice pe mire, si obiecte indepartate ar fi mult mai concludente.

off topic:
Am constatat pe aici (pe forum) o proasta intelegere a termenului de improvizatie. 
Improvizatia reprezinta o solutie provizorie (de moment), poate fi necesara si pentru a corecta un lucru prost conceput si executat, faptul  negativ e atunci cind ea devine o solutie permanenta.

In momentul actual oferta, posibilitatile de achizitionare a diferitor instrumente si accesorii, sint cu totul altele fata de cum erau acu' zeci de ani, dar se pierde mult la nivel de creativitate si gindire tehnica.
end off topic.

Mai exact, pupila libera a meniscului are 106 mm iar oglinda principala 100 mm, lucru ce pare curios la prima vedere, dar de unde eu am tras concluzia ca au recurs la aceasta stratagema pentru a putea corecta bine oglinda pana la ultimul milimetru.
Aici nu inteleg prea bine.  :? 
Meniscul unui Maksutov e de fapt o lentila menisc divergenta, zona neutra e chiar pe axa optica, fasciculul divergent creat produce o deplasare (lungire) tot mai mare a distantei focale pe masura departarii de axa optica, asfel se produce corectarea aberatiei de sfericitate a oglinzii principale sferice. 
Daca oglinda principala are diametrul fix de 100 mm, inseamna ca nu se utilizeaza tot diametrul meniscului, mai exact pupila de intrare e mai mica de 100 mm.  :shock: