-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Ian 2018 18:19


-----------------------------------
Nu se poate.
Distanta dintre prisme si planul focal este prea mica pentru a permite montarea oglinzilor plane si cotirea fasciculului la 45 sau 90 de grade.
Daca demontezi un ocular ,vei vedea fata ultimei prisme la mica distanta in interior ,deci la mica distanta si de ocular.
Asa numitele diagonale , consuma minim 70mm din distanta focala.
Deci ar trebui sa ai aprox. 100 mm intre ultima fata a ultimei prisme si diafragma ocularului.
In plus , ocularele de binoclu originale , nu corespund standardului de 1.25'' dpdv mecanic.
La instrumentele cu ocular captiv , corectia instrumentului este posibil sa fie calculata pentru sistemul integral -obiectiv + prisme+ocular - deci ocularele de telescop s-ar putea sa nu dea bune rezultate daca sunt folosite in locul ocularului original.

Daca insa folosesti numai obiectivele cu tuburile conice si construiesti tu diagonala sub forma unui corp  monobloc cu oglinda reglabila +  focusere ,se poate construi un asemenea binoclu care se dovedeste probabil mult mai performant si mai placut de folosit decat binoclul original.

Pe Cloudy Nights este foarte activ Glenn Ledrew din ale carui binocluri modificate atasez doua exemple ,un binoclu de 11x50mm si altul de 7.25x50mm.
Atasez si link spre galeria lui de binocluri modificate.

https://www.cloudynights.com/gallery/album/4217-glennledrews-photos/

Mie imi place ATM-ul ca untul pe pita.
Dar pentru a face ceea ce face Glenn , trebuie sa ai bile...
Eu unul nu le am pentru asa ceva , vorbesc asa... mai subtirel...:? 
Urez insa succes deplin curajosilor !

Mircea