-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Ian 2018 19:05


-----------------------------------
Dbird a scris :

''Later edit: 
Pentru cei interesati 
Am uitat sa spun un lucru destul de interesant. La un astfel de binoclu profitand de axialitatea naturala a sistemului optic, se poate face relativ simplu urmatoarul experiment (am testat "din mana", deci aproximativ). Daca se desurubeaza cele doua port oculare, si se renunta la prisme cu tot cu port prisme si capac, presupunand ca se pot turna pe o masina printer 3D plastic doua tuburi intermediare de circa 5-6 cm cu filete pe exterior in partea de jos si respectiv pe interior in partea de sus , prin insurubare se poate obtine un binoclu Galilei. Calitatea imaginii este mai buna, lumina pare ca este mai multa, campul pare sa ramana la fel dar binenteles imaginea rezultanta este inversata. 
Mi-sa parut interesanta ideea fiind foarte usor de executat. Mai mult, executat corect, sistemul de reglaj si corectia de dioptrii ramn 100% functionale.''

Foarte interesant subiectul.
Cu vreo opt sau zece ani in urma,Thomas Jensen din Danemarca , a descris pe  ''60mmtelescopeclub'' un asemenea binoclu cu apertura de 30mm sau 32mm si cu grosisment de 3x sau 4x.
Este un instrument pentru observatii ''de nisa'' deoarece asigura un camp vizual enorm de 12 grade sau 15 grade.
Jensen a folosit oculare de la alt binoclu , cu focal mult mai mare ca cele originale pentru a obtine campul mare.
Oare am inteles bine , tu propui sa se refoloseasca ocularele originale ale binoclului ?
Daca da , atat binoclul din propunerea ta cat si al lui Jensen nu pot fi de tip Galilei deoarece nu au oculare negative ci pozitive.
Da' tuburile acelea nu ar fi bune strunjite ,numai printate ?

Oricum felicitari ,ideia este geniala , Mircea