-----------------------------------
zoth
04 Aug 2007 13:24


-----------------------------------
Tavi scrie:
Chiar aveam si eu o mare curiozitate asupra calitatii unui asfel de obiectiv, utilizabil atit fotografic cit si vizual. 
Ca sa ma pot pronunta asupra calitatii acestui obiectiv nu pot merge pe improvizatii, sper ca esti de acord cu mine.
La fel, pentru a face observatii constante cu el sau comparatii cu alt instrument, iar nu pot merge pe improvizatii.
In rest, sigur ca l-am testat cu tot felul de oculare (nu am avut nici eu rabdare  :D  ), dar nu ma pot pronunta inca.

In momentul actual oferta, posibilitatile de achizitionare a diferitor instrumente si accesorii, sint cu totul altele fata de cum erau acu' zeci de ani, dar se pierde mult la nivel de creativitate si gindire tehnica.
Aici nu prea sunt de acord, lucrul asta depinde mai mult de om.
E adevarat ca multi isi iau telescoape si sa uita in ele ca in niste cutii negre, dar asta e treba lor, nu vreau sa comentez.
Meniscul unui Maksutov e de fapt o lentila menisc divergenta, zona neutra e chiar pe axa optica, fasciculul divergent creat produce o deplasare (lungire) tot mai mare a distantei focale pe masura departarii de axa optica, asfel se produce corectarea aberatiei de sfericitate a oglinzii principale sferice.
Da, asa este.
Am facut si eu un calcul sumar si mi-a rezultat o pierdere de pana in 0.2 mm pe raza la pupila de intrare, rezultat oarecum apropiat de al tau.
In cartea tehnica este dat un camp de 2.5 grade pentru obiectiv.

Ceea ce ma intriga totusi la acest menisc este faptul ca un element al lui imi pare ca are o comportare pozitiva (convergenta).
Nu am desfacut meniscul in bucati, am studiat doar reflexiile de pe fetele lui. Comportamentul de ansamblu ar trebui sa ramana totusi usor divergent, dar nu sunt sigur nici despre acest lucru.