-----------------------------------
dreammer54
19 Ian 2018 10:51


-----------------------------------
Am acceptat o locatie de compromis, dar care mi-a permis, aseara, sa vad galaxia Andromeda, roiul dublu din Perseu si cate ceva din Auriga.
Cerul nu a fost cel mai bun aseara, iar stalpii de iluminat din jurul parcului si masinile de pe strada au completat situatia.
Totusi,  e aproape de locuinta si astfel am revenit la ideea de a scoate refractorul de la pastrare.
Va rog sa-mi dati niste sfaturi.
E un 72/900 facut pe tuburi de PVC, concentrice/tub in tub pentru fixarea celulei obiectivului si a diafragmelor. Pentru lpastrare si transport, luneta sta intr-o cutie facuta din placaj de 4 mm.
Vreau sa refac constructia, sa fie si mai usor.
Ma gandeam la o structura din cornier de aluminiu, pe care fie sa o acopar cu ceva catifea neagra atunci cand o folosesc, fie sa o acopar permanent cu placaj subtire, de 4 mm.
Fiind pe sectiune patrata si nu rotunda, nu as mai avea nevoie nici de cutie, luneta isi va fi propria-i cutie...necesitand doar un capac pentru obiectiv (pe care oricum il are si acum) si unul pentru protejarea focuser-ului si a diagonalei.
E vreo problema daca "tubul" lunetei nu va mai fi tub, ci paraleleogram (sectiune patrata)?
A doua intrebare: daca tot o sa o refac, credeti ca merita sa inlocuiesc obiectivul de 72 mm.cu unul de 83 mm.? Diferenta mie imi pare prea mica pentru a se justifica inlocuirea si de aceea nu cred ca as castiga prea mult. Voi ce ma sfatuiti?
Dublet acromat mai mare de 83 mm.nu-mi permit financiar, am vazut ca urmatorul este de 100 sau 102 mm.si costa cam 1000 lei...

Revenind la binoclu: l-am folosit din mana, dar, desi e doar 10x50, consider ca ii trebuie neaparat stabilizare. Aseara nu mi-am luat bizooka sa o testez pt.ca nu eram sigur daca nu se scbimba cerul pana ajung eu in parc. Si voiam sa vad si cum e locatia, daca e cat de cat ok, inainte de toate.
Si abia acum am realizat ce inseamna cu adevarat sa-ti "frangi" gatul privind prin binoclu la zenit sau aproape. Speram sa nu fie chiar asa de incomod.

Va multumesc.