-----------------------------------
dreammer54
02 Feb 2018 21:02

Heritage 130/650 - noua achizitie
-----------------------------------
Astazi curierul mi-a adus noua achizitie: Heritage 130/650: newton flextube pe montura dobson.
Este primul meu reflector, nu am cu ce sa il compar, nici la pro, nici la contra.
Stiu ca majoritatea recomandarilor sunt pentru minim 150 mm.la reflectoare.
Totusi, trebuia sa ma limitez la un instrument mic, usor (chiar este f.mic si usor), deci portabil.
Nu am masina.
Am avut un refractor care in ultima vreme a stat numai in cutie, din motivele de mai sus.

A venit ambalat corespunzator.
In cutie, refectorul, un Red Dot Finder, 2 oculare super (10 mm.si 25 mm.). Dar am deja 3 super plossl: 10 mm, 25 mm.si un 6 mm.Ultra Wide, long eye relief, cu camp de 66.
Secundara a venit colimata bine, zic eu.
Am verificat cu capacelul home-made facut din cutie de film. Am si rasucit capacelul in ocular, in ideea ca poate nubam reusit sa dau gaura pe centru, dar tot impul am vazut secundara centrata si clemele.principalei.
Suruburile de blocare ale principalei nu erau stranse.
Am facut si colimarea principalei, am adus bulina din centru secundarei cat de aproape am putut de centrul imaginii vazute prin capacelul de colimare.
Mi-am luat si un cheshire cu cruce, dar nu l-am folosit. Are joc mare in tubul portocular. Am incercat sa-l infasor cu niste banda scotch, nu m-a multumit, asa ca ak folosit doar capacelul home-made.
Focuserul a venit fara capacel de protecte. Asta e un fleac, dar m-a dezamagit. Pe bune??? O bucatica din cel mai ordinar plastic nu se gasea de pus acolo???
Focuserul, daca nu e extins spre maxim, nu are joc. Insa merge greu, deloc lin/fin. Solutii am citit ca ar fi banda teflon sau vaselina (?!?). Deocamdata nu am intervenit cu nimic.
Sistemul flextube e lucrat in tolerante stranse, odata blocat nu flexeaza nimic aici.
Inelul superior care tine secundara si focuserul lasa imlresia de plastic ieftin. De fapt, suportul de focuser chiar asa si este, cred.
Prima impresie e buna, sunt incantat per ansamblu.
Acum, desi conditiile sut proaste in seara asta aici, nu mai am rabdare si o sa ies afara cu noua jucarie.
O sa mai scriu aici pe masura ce mai dezcopar una-alta si, bineinteles, cand voi avea cer ca sa ii fac o proba serioasa.

Ideea este de a ajuta, atat cat pot, persoanele care se gandesc sa cumpere acest produs.