-----------------------------------
dreammer54
02 Feb 2018 23:06


-----------------------------------
Va multumesc.

Mergand spre parc, aproape ca regretam iesirea din casa. Atmosfera incarcata, umeda, se pregatea ceata.
Dupa ce am ajuns in poienita din parc (un loc inconjurwt de copaci, din pacate cu o deschideer limitata spre cer, din fericire ferit de luminile stalpilor), am vazut .ai mult decat 2-3 stele pe cer.

Maine desfac treliedul de la fosta luneta si il adaptez pentru Heritage. Picioarele le scurtez, iar prinderea pe montura o fac detasabila, cu suruburi. Mi-e cumva "mila" sa gauresc baza monturii, dar asta e.
Reflectorul s-ar putea folosi si din genunchi sau culcat intr-o rana (sau rala...), problema apare cand vrei sa folosesti finder-ul (la mine RDF-ul): e dificil spre imposibil.
Vreau sa-l pastrez portabil; iau picioarele si montura intr-o mana, telescopul in rucsac si gata!

Stelele.s-au vazut punctiform si clar. Incepand cu 2/3 de la centru spre margine, incepeau sa se alungeasca vizibil. F/5, probabil...
Spre final, adica dupa vreo jumatate de ora, mi s-a parut ca si spre centru stelele se vedeau usor alungite, in functie de cum imi miscam capul.

Test de colimare pe stea nici vorba, cu atmosfera asta...desi am incercat sa vad ce si cum cu ocularul de 10 mm. (65x). Nu am vazut cercuri (airy), doar un inel de irizatii in jurul stelei, dar care si-a pastrat forma rotunda, totusi.

Am vazut nebuloasa din orion. 2-3 stele din trapez, cred, inconjurate de ceata, putin de tot vizibila dar evidenta. Cu privirea periferica, ceata/norisorul era cat se poate de evident.

M-am mai uitat putin la pleiate: clare, curate, focalizate, scanteietoare.

Altceva nu am mai vazut, doar am baleiat pe cer pe ixi pe colo.
Auriga se distingea, Gemenii se distingeau, Casiopeea se distingea, dar in afara de a le putea recunoaste forma, cerul nu a permis mai.mult.
Si pozitia aproape imposibila de la finder.

Focuser-ul, desi acasa a mers mai greu si in mici hopuri, pe cer s-a comportat bine. Se poate folosi fara probleme. Telescopul vibreaza foarte putin timp dupa ce ai luat mana de pe focalizator.
Desi nu e crayford :D, focuser-ul merge mai bine decat ma asteptam.

In afara de acel asa-zis test cu ocularul de 10 mm., am folosit doar ocularul de 25. Super plossurile mele l, nu alea cu care a venit t3lescopul.

Contrastul....ca la newtoniene. Mai privisem prin newtoniene si stiam la ce sa ma astept.

Daca am fost multumit in conditiile astea, cred ca in conditii meteo excelente si pe un cer sticla, de tara, voi fi foarte multumit de achizitie.
Acumtelescopul sta la aclimatizare...adica dezaburire, cu tijele putin ridicate, atat cat sa nu stea tubul inchis.

P.S.: sunt constient ca primele.impresii sunt marcate, mai mult sau mai putin, de euforia lucrului nou.
Totusi, sunt placut surprins, iar portabilitatea e cel mai.mare avantaj pe care il percep pana acum.

Va multumesc.