-----------------------------------
dreammer54
05 Feb 2018 13:50


-----------------------------------
Eu mi-am luat Heritage 130/650p. Aveam nevoie de ceva mic si portabil, usor, sa poata fi carat in mana fara probleme.
Altfel, asculta sfaturile si ia-ti cea mai mare oglinda pe care ti-o permiti. Dar nu doar d.p.d.v.financiar, ci si daca poti sa-l transporti usor si daca ai unde sa iesi cu el (nu ignora aceste aspecte, altfel.risti ca instrumentul sa stea mai mult in casa).

Citind despre telescoape, am retinut ca e bine sa evit oglinda sferica.
Daca imi amintesc bine, 130/900 are oglinda sferica.

Focala mai lunga da un f/ mai mare, adica mai putin pretentios la colimare si la oculare.
Folosind aceasi ocular, focala mai lunga iti da putere de marire mai multa decat focala scurta.
Cel mai scurt ocular al.meu e de 6 mm. Asta inseamna 108x.
Daca as fi avut o focala de 900 mm., as fi obtinut 150x cu acelasi ocular de 6 mm.
In timp, voi lua un barlow bun, probabil. Dar avand in vedere ca bun poate sa insemne si jumatate din pretul telescopului, chiar nu ma grabesc sa iau vreo decizie.

Am incercat sa sintetizez ceea ce am aflat si eu. Am telescopul de f.putin timp.ca sa vad cat de dificila e colimarea la f/5 sau sa inceapa sa ma deranjeze coma etc.
Daca moderatorii/admin.considera ca nu trebuie sa dau sfaturi, avand in vedere "exxperienta" mea, imi cer scuze si rog sa stearga postarea.

Concluzia mea: prioritatea sa fie oglinda parabolica si apoi focala. Cel putin in discutia de fata...