-----------------------------------
dreammer54
07 Feb 2018 09:46


-----------------------------------
Cum vad eu lucrurile:
Nu ai mai avut instrument astro (daca ma insel, corecteaza-ma).
Vrei reflector, nu refractor (daca gresesc, corecteaza-ma).
Experienta: minima.

Daca e asa...citeste cat de mult poti pe forumuri (de la noi si din strainatate) despre cele.2 variante, Celestron si Skywatcher. Citeste si info.de la producatori.
Intelege ce citesti si treci informatiile prin filtrul tau (nevoi, interes, posibilitati de transport).
Probabil n-ai sa intelegi toate informatiile. Dar cele de baza trebuie cunoscute.

Apoi, vezi despre care se scrie cel mai mult. E si asta un criteriu, deoarece ai sanse sa afli mai multa info.despre unul decat despre altul.

In continuare, ma voi referi la Skywatcher Heritage flextube, pe montura Dobson si la Celestron Astromaster 130/650 EQ.
Daca tu ai in vedere alt model de Celestron 130...atunci voi fi scris degeaba in continuare.

Daca am vazut bine, Skywatcher (Heritage) vine cu montura Dobson.
Celestron vine pe montura EQ.

Personal imi place foarte mult montura tip Dobson; asa ceva, doar ca mai mica, home-made si pusa pe trepied am avut la refractor.
Mi se pare foarte simplu de folosit, de construit, de reparat daca e cazul.
Totodata, retine ca nu am folosit niciodata alt fel de montura, nici nu am vazut decat pe net, deci nu pot afirma ca Dobson e cea mai buna varianta. Pe mine ma multumeste, dar eu nici n-am ganduri de astrofoto.
Din alt punct de vedere, este posibil ca montura Dobson, asa micuta cum e ea la Heritage, sa fie totusi putin mai voluminasa decat varianta trepied (cu picioarele stranse pt.transport) + montura EQ.

Pe de alta parte, Heritage vine cu focuser helicoidal.
Celestron vine cu un focuser ce, din poze, pare mai bun. Acum, poate sa fie si un focuser cu cremaliera, plastic ieftin, jocuri inadmisibile sau poate sa fie ceva foarte bun.
Pe de o parte am totusi oarece dubii ca la banii astia ar fi totusi ceva foarte bun.
Pe de alta parte nu am vazut focuser-ul, asa ca nu pot sa-ti spun sigur ca e bun sau mai putin bun.

Spui ca mai tarziu o sa vrei telescop mai performant - cumparat sau construit, nu conteaza.
In cazul asta eu as lua Heritage-ul: foarte portabil (tub colapsibil) si mai ieftin pe montura Dobson decat pe.montura EQ.
Daca nu te prinde pasiunea asta, cheltui mai putini bani cu Skywatcjer decat cu Celestron.
Daca te prinde...ramai cu un instrument foarte portabil; repet, daca te prinde, incepi cu cheltuieli si atunci s-ar putea sa iti ie, printre altele, si un trepied cu alta montura, daca o sa simti nevoia.
Daca stai la casa sau ai posibilitatea sa duci undeva la tara un telescop de 200-250 mm.si sa nu-l mai muti de acolo, atunci Heritage-ul e foart3 bun de luat in concediu/week-end-uri la munte sau...cand ai chef de putina observatie, dar timpul e scurt sau nu poti sa te deplasezi pana la.tara, unde ai tine telescopul mare.
Asta, bineinteles, 3 o varianta teoretica, eu nu am de unde sa stiu daca stai la casa (curte), daca ai loc la tara, daca stai la periferia orasului (poluare luminoasa mai mica, poate)

Sa ai in vedere urmatorul aspect: Heritage-ul pe montura Dobson are o inaltime prea mica pt.a-l purea folosi stand in picioare. Deci:
- il folosesti stand in genunchi sau intins cumva pe o.parte;
- iti iei un scaun pliabil, te asezi pe el si incepi sa folosesti telescopul;
- iti iei un scaun/masuta, pui telescopul pe el si incepi sa folosesti telescopul stand in picioare;
- iti faci/cumperi un trepied pe care sa pui telescopul (cu tot cu montura Dobson). Cred ca un trepied cu inaltimea de 50-60 cm.ar fi suficient, acum depinde si de inaltimea fiecarui om si de planurile de viitor (adica iti iei un trepied mai mare si mai solid pe care sa il poti folosi si cu alteva decat cu Heritage-ul).

Si inca un aspect important: la locatia ta scrie ca esti din Timisoara. Mergi si vezi cele doua instrumente in realitate. La colegi de forum sau intr-un magazin. Poti intra pe astrovest si vezi acolo.un nr.de.telefon, discuti si vezi cum poti sa vezi ambele instrumente.
Nu fac reclama la acel site, doar ca eu de acolo am luat mai multe si pe asta il stiu. Daca se considera reclama, totusi, rog sa stergeti/editati postul.

In final...eu as alege Heritage-ul (Skywatcher pe dobson).
Numai sa nu ma injuri pe mine daca alegi Heritage-ul si nu te multumeste...:)

Multumesc pentru rabdarea de a citi acet post.