-----------------------------------
dreammer54
09 Feb 2018 10:46


-----------------------------------
@starbuck: multumesc pentru sfaturi.
Era sa sa cad in capcana adunarii de obiective, dar pentru DSLR. Cunosc senzatia/starea de spirit.
In principal ma interesa o marire mai mare de 100x, pentru planete.
Eu ma invarteam prin zona asta: o marire pt.planete si apoi cel mult inca un ocular de 32 sau 40.
Vorbesc de distante focale, nu de calitate oculare. Daca vb.de calitate...e posibil sa inlocuiesc distantele focale cu unele identice, dar mult mai bune. Asta dupa ce castig la Loto :).
Dar, cum am zis, nu ma grabesc. Si nici macar la Loto nu mai joc :)

@tudor: greu de spus, pt.ca din cauza cerului innorat nu l-am scos decat odata afara.
In schimb, l-am scos din cutie de mai multe ori, in casa: cad am facut protectiile la lumina parazita, cand i-am facut picioare pt.trepied...
De fiecare data am verificat si colimarea. Secundara am gasit-o la fel cum am lasat-o. Principala si-a pastrat si ea colimarea...de cele mai multe ori.
De multe ori suruburile de blocare a principalei le-am gasit slabite. Probabil din cauza ca mi-a fost teama sa le strang prea tare.
E irelevant, stiu, dar mai mult nu pot face in conditiile meteo actuale.
In timp, sper sa capat experienta suficienta cat sa-mi dau seama cand trebuie colimat si voi scrie aici despre pastrarea colimarii.