-----------------------------------
iulian90
17 Feb 2018 23:29


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 
In seara aceasta am prins cer senin, dar nu mult timp. Mai intai am fotografiat Luna, care aparea pe cer, spre orizontul sud-vestic, ca o secera subtire in lumina crepusculara din amurg. Am folosit camera Genx GDV720 si luneta de 45mm f/12. Am zarit si planeta Venus, cam la jumatatea distantei dintre Luna si orizont, prima oara pe anul asta. Se vedea ca o stea stralucitoare in binoclul 10x50, dar si cu ochiul liber, la o privire atenta. Apoi am evaluat stralucirea a catorva stele variabile, aceasta fiind urmatoarele: 
SZ Tauri care avea o magnitudine de 6,6,  deci mai mult spre minimul de stralucire.  
T Monocerotis care avea o magnitudine de 5,5 , deci era la maximul de stralucire. 
RT Auriga avea o magnitudine de 5,64 , mai mult spre minimul de stralucire. 
R Geminorum avea o magnitudine de 6,16 ,deci inca mai este stralucitoare.
Apoi am evaluat stralucirea stelei Polaris (Alpha UMi) care este o stea variabila si in seara aceasta avea o magnitudine de 1,97 ,deci foarte aproape de 2. 
Cand sa mai evaluez si stelele R Leo si W Gem, au venit si norii, asa, rapid, nici nu am luat bine privirea de la ocularul lunetei ca m-am trezit ca cerul era acoperit pe jumatate cu nori Altostratus. Asta-i vremea. N-avem ce face.  :)