-----------------------------------
milanpicard
19 Feb 2018 22:24


-----------------------------------
VAaa!! Am vazut prima supernova din viata meaa!! Ieri abia daca am inchis un ochi. Tot asteptam sa se insenineze, din ora in ora ma sculam de agitatie, pt. Ca era singurul geam de oportunitate. Si la 5 dimineata s-a inseninat!!

Am pus fov-ul din prima exact unde trebuia, asa de mult am studiat zona. Galaxia ngc3941 se vedea si prin 25mm, lejer. Am pus pe 200x si da-i. :) vreo 45 minute am tot lasat sa pluteasca prin fov! Ce am vazut era ca in loc de centrul galaxiei am vazut o mica liniuta: cam ca si o stea dubla prea stransa sa se rezolve. Si liniuta era exact pe directia unde trebaia sa fie sn! Cu toate trucurile cateodata parca rezolvam doua stelute, iar dupa juma de ora mi-am dat seama ca bara e mai pronuntata, mai stelare spre partea sn, si mai difuza spre partea miezului galaxiei.

Mi- a intepenit piciorul ca stateam doar pe stangul, intre telescop si balustrada, m-a durut toata diminrata, dar ma simteam fericit ca am vazut prima sn din viata mea, de la 43 milioane ani lumina departare!!