-----------------------------------
iulian90
19 Feb 2018 23:26


-----------------------------------
Bravo Milan, felicitari pentru reusita observarii supernovei din galaxia NGC 3941!  :D  Cand o sa fie cer senin dar curat, clar , o sa caut si eu supernova din galaxia NGC 3941.

Deocamdata in seara aceasta a fost doar putin senin si nu ca lumea, ci cu o perdea de nori subtiri, amestecati cu nori Altostratus, abia la Luna am reusit sa fac cateva poze si am observat cateva stele duble cu telescopul de 114mm, la 260x, datorita atmosferei deosebit de calme, cu turbulenta redusa.

Stelele duble, care le-am observat au fost:

Eta Ori, la care am observat companionul B foarte aproape de steaua principala, langa primul inel de difractie, la un unghi P A de circa 90 grade, dupa estimarea mea. Am observat si cel de-al doilea companion, C destul de departe de steaua principala, la un unghi P A de 170-175 grade.

Zeta Ori, la care companionul B se observa mai bine, fiind situat cam in dreptul celui de-al doilea inel de difractie, la un unghi P A de aproape 180 grade .

Eta Gem, Propus , la care am observat cu greu companionul B, fiind situat chiar in dreptul primului inel de difractie, la un unghi P A de 250-260 grade.
Dupa aceea iar au aparut norii si am incheiat observatiile, multumit cu ce am observat pana acum .