-----------------------------------
Erwin
22 Feb 2018 08:26


-----------------------------------
E o alegere bună! Eu am observat DSO cu tot ce am, respectiv refractoare de la 48mm în sus, mak-ul de 100mm și altele mai mari, newtonianul de 158 sau cass-ul de 200 F/15. Evident poluarea cu lumină din oraș face ca obiectele să fie mai greu de găsit și invizibile, nu apertura instrumentului. Cu 127mm ținând cont și de obstrucția centrală și de lipsa cromatismului, dacă ai noroc ca mak-ul să fie de calitate îl poți echivala cu o lunetă semi-apo de 90-100mm. Al meu de 100mm e cam la fel cu refractorul de 80/900, văd aceleași obiecte însă lipsa cromatismului îl face mai bun. Am făcut observații și pe timp de zi stând fără rușine alături de un APO veritabil. :)

Poți renunța la ochelari dacă nu ai cumva astigmatism. Miopia/hipermetropia pot fi compensate ușor prin focalizare. Pe de altă parte există o sumedenie de oculare pe piață cu eye-relief mare și care permit observarea cu ochelari în bune condiții. Trebuie să te interesezi de această caracteristică atunci când le cumperi. De regulă ocularele simple cu focale scurte au și eye-relief mic așadar ies din calcul. Va trebui să iei unele compuse și implicit mai scumpe.