-----------------------------------
iulian90
22 Feb 2018 23:54


-----------------------------------
Interesantă ideea cu tranzistorul folosit ca element de încălzire, dl. Istvan.  :D 
Am mai citit prin câteva căr&#539;i de electronică despre utilizarea tranzistorului ca element de încălzire, in montaje electronice de oscilatoare cu cuar&#539;, de mare stabilitate, in care acesta avea rolul de men&#539;inere a unei temperaturi constante a oscilatorului.
&#536;i pe mine mă supăra condensul care aparea pe obiectivul &#537;i pe ocularul lunetei-căutător a telescopului de 114mm, a&#537;a că &#537;i eu ,anul trecut, am recurs la o variantă anticondens &#537;i anume:
Am luat 2 rezisten&#539;e bobinate de putere, de 150 ohmi/10W, le-am spart cu ciocanul corpul de ceramică &#537;i le-am scos acea lita din nichel-crom sau constantan, ce o fi, apoi am bobinat lita pe celula metalică a obiectivului căutătorului &#537;i pe ocularul acestuia, nu direct, ci peste un strat izolator electric, foaie de mică, de la un letcon de lipit stricat, apoi am pus &#537;i pe deasupra litei tot izola&#539;ie cu mică &#537;i izoler pe deasupra. Ambele rezisten&#539;e consumă pu&#539;in, 300mA la 12V, iar temperatura dezvoltată este de câteva grade peste cea a mediului înconjurător, suficient cât să dezabureasca &#537;i să prevină reapari&#539;ia condensului pe obiectivul &#537;i ocularul căutătorului. Alimentarea o fac de la un mic adaptor de 12V/0,5A cuplat printr-un prelungitor la priza de la magazie. I-am făcut probă pe vreme rece &#537;i cu umiditate ridicata &#537;i func&#539;ionează de minune, chiar &#537;i pe ger, in condi&#539;ii de chiciură chiar.
Singura problemă a mai rămas cu apari&#539;ia consensului pe ocularele montate la telescop, atunci când e umiditate ridicată &#537;i frig afară &#537;i când las prea mult ocularul afară, montat la telescop. Dar când observ că s-a aburit ocularul, îl duc in casă, in apropiere de calorifer,ca să se dezabureasca mai repede &#537;i schimb cu un alt ocular, prin rota&#539;ie.