-----------------------------------
Beebsta
24 Feb 2018 00:58


-----------------------------------
@ dragos.n Raspunsul dvs. este unul la care trebuie sa rumeg pina inteleg conceptele. Notele mele la geometrie au fost la limita trecerii clasei din pacate. Citesc, incerc sa inteleg si revin.

@ valy Observatiile au fost diverse dar mereu fara tripod deoarece nu detin unul. Comparatiile au fost facute pe tinte terestre aflate intre 30-300m atit pe timp de zi cit si pe timp de seara. La observatii astronomice orice comparatie este influentata de factorul de magnificare net superior al Pentaxului asa ca nu vorbesc despre ele.
Tintele in general erau semne de circulatie, diverse relee si constructii si incercam sa constat cit de clar sint delimitate vizual fata de de mediul ambiant. Releu vs. cer si asa mai departe.

@Dbird Intradevar 20X56 este un cosmar de folosit din mina din doua motive, masa relativ mare la 1200 gr precum si faptul ca orice tremurat de mina este amplificat. Ma gindesc sa cumpar un tripod pentru el dar nu stiu ce adaptor se potriveste, distanta dintre cele doua obiective fiind destul de mica. Referitor la luminozitate, aceasta era si banuiala mea, pur si simplu 60mm pentru un 20x60 nu este suficient de mult si incepe sa fie penalizat la capitolul acesta.
Pentaxul a fost cumparat dupa lecturi indelugante pe diverse forumuri unde lumea il considera un binoclu excelent pentru pretul retail. Este foarte posibil chiar sa fie asa si nemultumirile mele sa apara din prisma comparatiei cu Nikonul 12x42 care teoretic este superior datorita luminozitatii. Din pacate oferta de 20x80 este relativ limitata, nimeni dintre japonezi nu fabrica asa ceva (Nikon, Pentax, Canon, Olympus. O sa verific ce ofera europenii dar imi e frica ca ajung la preturi abismale.

@ Tudor Exact, aceasta este si impresia mea, 20x60 este usor inutil la observatii terestre unde doresc detalii, contrast si altele. Pentru astronomie mi se pare o jucarie foarte ok si nu regret achizita. Plus ca datorita cimpului vizual ingust devine un cosmar cind caut ceva stinga/dreapta. Referitor la probat in magazin, din pacate nu pot face asta. O regula autoimpusa este ca nu ma duc in magazin sa probez ceva si apoi sa cumpar online. Preturile in Romania sint undeva in zona 3500-4500 lei iar importat din Japonia este usor peste 2000 lei. 

@ Mircea Pteancu Desi ati fost rautacios in mod gratuit eu va raspuns oricum. Faptul ca anumite cuvinte sint considerate sinonime in limbajul vulgar nu inseamna ca ele sint sinonime si dpdv tehnic.
Acesta este unul dintre motivele pentru care dictionarele tehnice sau specializate vor exista intotdeauna si explicatiile din ele vor prima in fata celor din dictionarele explicative. Se adreseaza altui tip de public.
O explicatie foarte buna a diferentei dintre claritate si sharpness.
https://www.youtube.com/watch?v=vE_h_jOH6hg