-----------------------------------
starbuck
27 Feb 2018 23:50


-----------------------------------
Minunea asta s-ar preta dupa parerea mea cel mai bine pentru tracking observatii planetare cu refractoare usoare pana in 80 sau 90 mm de la F/5 pana la F/15 (exclus folosirea de oculare prea grele, gen "grenadele" Hyperion :) ). 
Cat despre aparat foto asa cum s-a mai mentionat deja totul depinde de precizia alinierii polare (preferabil de montat cumva chiar o luneta polara) si folosirea de obiective cu focala de pana la 100mm (astrofotografie de camp larg). Cat despre stacking din cate din cate vad eu dupa lungimea trail-ului norilor din pozele de prezentare ( https://www.astroshop.ro/montura-camera/omegon-montura-mini-track-lx2/p,55040 ) se obtin rezultate bune tocmai la focale mai mici chiar decat 50mm si cu expuneri relativ scurte (pana in 30 secunde). Nu intamplator pozele de prezentare au fost facute aproximativ la acesti parametri. Cine vrea sa faca crop-ul atunci stie ca asta nu inseamna focala mare ci se profita numai de rezolutia mare a imaginii pentru a afisa detaliat doar anumite obiecte sau zone din imaginea initiala.

Un alt factor demn de considerat in lumea monturilor in general este maximul de incarcare mentionat in specificatii care in conditii optime de utilizare reprezinta in jur de 75% din valoarea maxima declarata. Am folosit un NEQ3 si un NEQ5 si cine spune ca suporta maxim 5Kg, respectiv 10 Kg e bine sa specifice si in ce conditii. Daca e maximul de greutate de la care incep sa cedeze blocajele pe axe si orice miscare de reglaj fin genereaza vibratii de GOTO atunci e clar la ce te poti astepta. In cazul acestui Minitrack cele 2Kg declarate ca maxim de incarcare par destul de optimiste cu conditia ca centru de greutate al aparatului foto sa fie aliniat cu centrul de greutate (si sustinere in acest caz) al monturii. In cazul unui obiectiv foto cu focala mai lunga aceasta aliniere nu mai este posibila si capul de trepied cu bila va fi destul de solicitat (vibratii, probleme de aliniere, etc). Poate un cap de trepied panoramic e mai potrivit pentru greutati apropiate de limita admisa si e bine ca actualul cap cu bila poate fi schimbat. Oricum pentru obiective foto cu focale lungi sau refractoare usoare contragreutati nu se pot monta chiar daca ar fi posibil deoarece s-ar depasi rapid greutatea maxima admisa. 
In final portabilitatea, resursele suplimentare nule necesare utilizarii si folosirea unui aparat foto deja existent in dotare reprezinta avantajele de baza ale acestei monturi. Chiar daca se pot monta si refractoare usoare (sau mini Mak-uri) de focale mai mari personal m-as limita numai la astrofotografie de camp larg cu aparat foto si din cate vad eu in pozele de prezentare, cu obiective de maxim 100 mm (optimin plaja 10-50mm). Desigur, sunt posibile si focale mai mari, in final e vorba de posibilitatile fiecaruia privind performanta utilizarii monturii si a abilitatilor de post-procesare digitala.

Cer senin !