-----------------------------------
Mircea Pteancu
02 Mar 2018 16:50


-----------------------------------
Stiu si sunt de acord ca utilizarea in Astronomie a unei surse de lumina atat de puternice precum laserul nu e ''kosher''.
La un Mak sau la un SCT cred ca cel mai bine s-ar potrivi cautatorul cotit care da imagine dreapta , asa cum a sugerat  colegul ''nobody''.
Eu am sa incerc totusi sa adaptez laserul la Mak deoarece asta am dar cautator cotit nu am.
Pozitia in care a fost montat cautatorul meu este potrivita numai pentru poze de marketing.
Toate mak-urile sunt pozate pe monturi ecuatoriale cu tubul optic in plan meridian si tintind direct spre ecuatorul ceresc.
Iar deasupra , pe OTA , se vede cocotata caricatura de cautator.
Multi insa folosesc Mak-ul pe o montura azimutala.
Si ,ce sa vezi , gogoasa de marketing se dovedeste a fi un ''rahat cu perje'' (ho,ho,stop...nu dati cu pietre , e doar un citat din celebrul roman ''Love Story'').
Pozitia cozii de randunica / a penei cum ziceti voi / fiind impusa , cautatorul ajunge intr-o imposibila pozitie la dreapta unde este practic inaccesibil unui dreptaci chiar si daca a ingenunchiat.

Prin inlocuirea cautatorului cu un laser , cautarea obiectelor va fi mult usurata si voi avea pohta sa folosesc mai des Mak-ul.

(Sfarsitu' confesiunii catadioptrice...)

Pater Mircea