-----------------------------------
iulian90
06 Mar 2018 21:49

Ce am vazut aseara! (II)
-----------------------------------
Am separat topicul "" incepand cu pagina 101.
Am inchis topicul initial.
Moderator MariusP

Bună seara tuturor. :)
 
Aseară a fost senin aici la Brăila, începând cu lăsarea întunericului &#537;i a &#539;inut până după miezul nop&#539;ii. Am observat mai întâi câteva stele variabile,acestea fiind : 

W Gem, la care aseară am găsit o magnitudine de 7,4,adică la minim.

Zeta  Gem, care aseară avea o magnitudine de 4,16, deci la minim.

R Leo, care aseară avea o magnitudine de 6,5 , deci a crescut în stralucire destul de bine, că se observa bine &#537;i în căutătorul 
 13x50 al telescopului reflector.

T Mon , care aseară era la minim, având cam 6,6 magnitudini.

SZ Tauri, care aseară avea o magnitudine de 6,64, cam la  jumătatea intervalului dintre maximul &#537;i minimul de stralucire.

Apoi am trecut la stele duble &#537;i multiple. 
Am inceput cu steaua Omicron Eridani, 40 Eridani, la care am observat numai companionul mai îndepărtat, la început. Apoi am insistat &#537;i cu greu, numai cu vedere periferică, am observat ceva in partea opusă companionului mai îndepărtat. Ar putea fi acel companion mai apropiat de steaua principala, care este foarte slab vizibil. Nu sunt sigur că acela ar putea fi companionul dar o sa mai fac observa&#539;ii la steaua 40 Eridani. O sa caut informa&#539;ii &#537;i pe internet, in legătură cu companionul mai apropiat al stelei 40 Eridani.

Apoi am observat steaua Alula Australis, Xi UMa,la care componentele se vedeau foarte apropiate între ele, una din ele, parcă un pic mai slabă decât cealaltă &#537;i la un unghi de pozi&#539;ie de circa 110 grade fa&#539;ă de aceasta.

Am mai observat steaua Tegmine, Zeta Cancri, la care am splitat toate cele trei componente, inclusiv componentele A &#537;i B,care erau atât de apropiate între ele, încât discurile Airy aproape că erau lipite intre ele. Componentele A &#537;i B sunt orientate pe direc&#539;ia sud-sud-est, din ce am observat,iar componenta C mai îndepărtată, este la un unghi de pozi&#539;ie de 200-210 grade fa&#539;ă de componentele apropiate A &#537;i B.

La steaua Algieba, Gamma Leo, am observat că componenta B este la un unghi de pozi&#539;ie de 100 grade fa&#539;ă de componenta A, iar la Mizar, Zeta UMa, componenta B este la un unghi de pozi&#539;ie de circa 110 grade fa&#539;ă de componenta A &#537;i Alcor la un unghi de pozi&#539;ie de 10 grade fa&#539;ă de aceasta .
Am incercat să observ &#537;i galaxia NGC 3941 din Ursa Major,dar aceasta abia se zărea in telescop, atât la 45x cât &#537;i la 100x . De supernovă nici vorbă. Nu se vedea deloc. Cerul nu era perfect negru, iar la miezul nop&#539;ii a apărut &#537;i Luna.