-----------------------------------
milanpicard
06 Mar 2018 22:37


-----------------------------------
Bravo Iulian! Si eu am vazut in sfarsit 40 eri, piticul alb se vedea, cel rosu poate o data in viziune periferica. Dar acela e chiar langa cel alb, doar un pic mai jos/sus, depinde de tipul telescopului. 

Am mai vazut asterismele din lista amintita, din constelatia Cancer (6) si Canis Major (ultimele 8), nu le mai scriu ca nu prea va uitati la din astea. :) Dar as scrie despre noua mea metoda, poate inspira pe cineva: ma uit in skysafari unde sunt asterismele, si vad care sunt aproape una de alta. Le numerotez in acea ordine in care sunt la doar cateva fov-uri una de alta, si atunci nu mai caut 8 asterisme separat in cma, ci doar pe prima, si la restul fac starhopping de la una la alta, cateva fov-uri fiecare. 

Aceasta metoda salveaza timp, am avut 8 asterisme in 15 min. E folositoare cand e frig, sau ai putin timp, ca mine, sau vin norii. :)

Am observat si eu cateva variabile, W CMa era cam la 6.5, S CMi la 8.2, R Gem cam la 7. Bine ca avem variabilele si asterismele, pt. ca cerul e asa naspa in ultimele luni ca de galaxii am si uitat.

Mersi de ideile de variabile, Iulian, le voi incerca daca voi avea oportunitatea.